Problemi s notarima
4

Nikica Gržić: Ministar Jozić nije ispoštovao presudu i pokušava dovesti u zabludu građane

A. D.
Nikica Gržić
Nikica Gržić
Prošle su tri godine otkako je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim odredbe Zakona o notarima FBiH koje ukidaju obaveznu notarski obrađenu ispravu za određene pravne poslove.

Kako ističe predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić, federalni ministar pravde Mato Jozić još uvijek nije ispoštovao odluku najveće sudske instance u Federaciji BiH, iako je to morao učiniti u najkraćem vremeskom roku.

"Ministar pokušava umjesto instituta ovjere potpisa uvesti institut takozvane „solemnizacije“, što znači da notar treba objasniti stranci šta je napisano naprimjer u ugovoru. Po mom mišljenju, novim prijedlogom izmjena i i dopuna Zakona o notarima , ministar Mato Jozić pokušava dovesti u zabludu građane tako što umjesto instituta ovjera i ukidanja obrada uvodi solemonizaciju kao ekskluzivno pravo notarima", kazao je Gržić.

Navodi da se ovdje ne radi o sporu između advokata i notara, već o sporu između Federacije BiH i građana Federacije BiH, kojima su neustavne odredbe uskraćivale pravo na slobodni izbor ko će im sačiniti ispravu i u kojoj formi, tj. da li će od notara zahtjevati samo ovjeru potpisa na aktu koji sami sačine ili koji sačine uz pomoć stručnog lica.

"Ustavni sud FBiH je u svojoj odluci jasno rekao da na izradi pravnih akata mogu raditi ne samo advokati, već i same stranke neposredno ili putem nekog drugog stručnog lica, a i da će notar moći izraditi pravne poslove ako ga stranka izabere. Uvođenje insituta „solemnizacije“ ne predstavlja implementaciju odluke Ustavnog suda, jer i dalje nije osigurana ravnopravnost svih pravnih profesija, te se građanima koji sačine pravni akt pravi višestruki trošak od ovjere potpisa na ugovoru koji sami izrade", zaključio je Gržić.