Branimir Glavaš
0

"Nikada nisam uticao na dešavanja u BiH"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Branimir Glavaš odbacio je u izjavi Srni kao neistinite navode iz krivične prijave za ratni zločin počinjen 1992. godine nad srpskim civilima na području Bosanskog Broda i Dervente, koju je protiv njega podnio banjalučki advokat Predrag Radulović, i ocijenio da se na ovaj način vrši pritisak na vlasti BiH da nastave sa njegovim progonom.

Glavaš tvrdi da nikada, počevši od 1991. godine do Dejtonskog sporazuma, nije uticao na dešavanja u BiH ni u vojnom ni u političkom smislu, niti je u to vrijeme bio u Posavini.

"Smatram da je advokat Radulović u sprezi sa hrvatskim vlastodršcima iz Zagreba da bi se nastavila negativna medijska kampanja protiv mene,  koja bi bila u funkciji pritiska na vlasti u  BiH. Pošto me ne izručuju Hravtskoj, nastavljaju  sa mojim progonom,  izmišljajući nepostojeće događaje za vrijeme ratnih godina u BiH u kojima nisam učestvovao'', kaže   Glavaš. 

Radulović je potvrdio da je 2002. godine predao Haškom tribunalu krivičnu prijavu protiv Glavaša i još 28 hrvatskih državljana za ratne zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u Bosanskom Brodu i Derventi.

On je naveo da je prijave predao u saradnji sa porodicama stradalih i istakao da je Haški sud u septembru 2008. godine ovaj predmet zvanično vratio Tužilaštvu BiH uz nalaz da u tom slučaju postoje elementi za podizanje optužnice. 

Tužilaštvo BiH nije željelo da komentariše Radulovićevu izjavu da je Haški tribunal prošle godine ustupio krivičnu prijavu sa kompletnom dokumentacijom protiv Branimira Glavaša za ratne zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u Bosanskom Brodu i Derventi na procesuiranje u ovu pravosudnu instituciju.

"Ne želimo ništa da kažemo o ovom pitanju. Nećemo ni da potvrdimo, niti da demantujemo da li je ova prijava uopšte stigla u Tužilaštvo", rekla je Srni portparol Tužilaštva Selma Hećimović.
Glavaš je osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu na deset godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991. godine.

Nakon izricanja presude, pobjegao je u BiH gdje je poslije nekoliko dana dobio ličnu kartu koja mu je izdata u Grudama.