SDA
0

"Nikada nećemo pristati na ultimatume Milorada Dodika"

FENA
Stranka demokratske akcije BiH (SDA BiH) uvijek je energično odbacivala separatističke koncepte ustavnih promjena suprotnih državnom jedinstvu BiH te zato i nisu prihvaćeni ultimativni stavovi Milorada Dodika na mostarskom sastanku o neupitnosti RS-a, jačanju entitetskog glasanja, odcjepljenju i referendumu, saopćeno je iz ove stranke.

"BiH je neupitna kao država, a njeno unutrašnje uređenje mora polaziti od najviših standarda i konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. SDA će uvijek rezolutno odbijati razgovore koji bi vodili ka podjeli BiH jer svaki pokušaj ostvarivanja ratnih ciljeva drugim sredstvima nema svoje ni unutarnje ni međunarodne saveznike", stoji u saopćenju.

SDA ističe da je BiH jedini trajni međunarodnopriznati državni subjektivitet kojeg u prošlosti, ni agresivni rat i genocid, nisu ukinuli pa neće ni neutemeljene ucjene i ultimatumi Milorada Dodika.

"Predsjedništvo SDA usvojilo je Platformu za razgovore o ustavnoj reformi koju je predsjednik Stranke Sulejman Tihić na jučerašnjem sastanku u Mostaru ponudio liderima HDZ-a BiH i SNSD-a. Prudski proces bit će nastavljen do konačnog pretakanja pozitivnih rezultata u zakonske i druge na Ustavu zasnovane norme u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebnom većinom 'prudskih' i drugih odgovornih aktera Parlamentarne skupštine BiH", saopćila je Služba za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije BiH.