BiH
297

Nikad više gostiju u Počitelju: Hercegovački biser doživljava turistički procvat

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Počitelj, jedan od hercegovačkih turističkih bisera, ove godine obara sve rekorde posjećenosti turista. Ulice grada danonoćno vrve posjetiteljima, stranim i domaćim, a vrhunac sezone očekuje se tek u narednim mjesecima.

I mještani s kojima smo razgovarali zadovoljni su što je ovo malo hercegovačko mjesto konačno dobilo pažnju kakvu zaslužuje.

Inače, u Počitelju se juni mjesec smatra predsezonom, a sudeći po izuzetnoj dobroj posjećenosti do sada, može se slobodno reći da se ove godine očekuje pravi turistički procvat. Osim standardnih turista iz Italije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije...na ulicama Počitelja ove se godine mogu sresti i turisti iz Turske i Južne Koreje.

Uglavnom je riječ o turistima koji iz Dubrovnika dođu u jednodnevni obilazak ovog hercegovačkog bisera, te posjete vodopadu Kravice, Blagaju i Mostaru.

Ovaj mali kameni gradić je postao zadnjih godina prava atrakcija za turiste, a u organiziranom obilasku Počitelja turisti mogu vidjeti sve njegove ljepote, te kušati hercegovačka vina i rakije u ugostiteljskim objektima, ali druge delcije iz bogate bh. gastronomiju.

Konobar jednog ugostiteljskog objekta kazao nam je da turisti najviše vole vole kušati domaća vina, a od jela raštiku i jalan sarmu. U samom Počitelju postoje četri suvenirnice koji uglavnom prodaju suvenire sa slikom Počitelja i par stolova tj, tezgi u sokaku.

U razgovoru sa Hidom, jednom od prodavačica, saznali smo da prodaja ide dosta dobro i da su svi zadovoljni.

"Nema nas puno u Počitelju i ne stvaramo jedno drugom konkurenciju, jer su cijene suvenira usklađene", rekla nam je naša sagovornica.

Turisti osim suvenira rado kupuju svježe voće čije cijene su, također, veoma povoljne.

Počitelj se nalazi na samoj magistralnoj cesti M17, pa ga posjećuju mnogi kamperi i bajkeri, kao i domaći turisti koji krenu u susjednu Hrvatsku na ljetovanje. Po svemu što smo vidjeli možemo slobodno reći da će Počitelj biti jedna od top turističkih destinacija u BiH.