{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikačević negira optužbe za silovanje

F
19.8.2008. u 14:58
0
0
Nikačević negira optužbe za silovanje
0
Nikačević negira optužbe za silovanje
Svjedočeći u svoju korist pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Miodrag Nikačević je rekao da misli kako dvije žene koje ga optužuju za silovanje imaju "novčani interes", javlja BIRN.
- Žene žrtve rata imaju, mislim, oko 700 KM mjesečno primanja - rekao je Nikačević.

Tužilaštvo BiH smatra da je Miodrag Nikačević, tokom 1992. policajac u Foči, pored ostalog, u aprilu i julu 1992. godine, "uniformisan i naoružan", silovao dvije žene u ovom gradu. Obje su dale iskaz kao svjedokinje Tužilaštva.

Nikačević je odbacio tvrdnje da je na bilo koji način naudio ovim ženama, te je rekao da je tokom rata pomogao oko 50 bošnjačkih porodica, čime je sebe dovodio u opasnost. Također je rekao i da je na samom početku rata, u aprilu 1992. godine, samovoljno napustio policiju jer nije želio da učestvuje u svemu što se dešavalo u Foči.

U unakrsnom ispitivanju negativno je odgovorio na pitanje tužioca da li je snosio posljedice zbog napuštanja službe.

U policiju se vratio 25. aprila, "zato što sam mislio da je sve to stalo i zato što su nam rekli da ćemo raditi samo na pomaganju građanima i sprečavanju pljački državne imovine".

Nikačević je potvrdio navode optužnice da je, zajedno sa tri pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, u augustu 1992. godine odveo Rasima Klapuha iz sela Humsko. Kako je Nikačević rekao, Klapuha je "po naređenju" predao Vojnoj policiji, koja ga je odvela u pravcu Kazneno-popravnog (KP) doma Foča, gdje je ubijen.

U unakrsnom ispitivanju Nikačević je rekao da je bio vođa patrole koja je privela Klepuha, te da je znao da će, nakon što ga preda Vojnoj policiji, biti odveden u KP dom Foča.

- To je prije bio zatvor, ali su svi zatvorenici pušteni kada je počeo rat. U ratu, u jednom periodu, tamo su odvođeni Bošnjaci na ispitivanje. U jednom težem periodu, Bošnjaci su molili da ih voze u KP dom kao u sigurnu kuću. Čak su i potplaćivali za to - rekao je Nikačević.

Sudsko vijeće je najavilo da će optuženog ispitati na sljedećem ročištu, 26. augusta 2008. godine, kada će biti pozvana i još dva svjedoka odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: