{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nijemci Silajdžićev poraz ocijenili pozitivnim

S
4.10.2010. u 17:04
0
43
Nijemci Silajdžićev poraz ocijenili pozitivnim
0
Nijemci Silajdžićev poraz ocijenili pozitivnim
Haris Silajdžić (Foto: AP)
Njemački političari su s velikim entuzijazmom pratili dešavanja tokom Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Najavljuju kako će formiranje vlade i koalicija u BiH biti težak i dugotrajan proces, no većina pozitivno ocjenjuje smjenu Harisa Silajdžića u kojem su vidjeli glavnog krivca i kočničara ustavnih promjena, piše "Deutsche Welle".
Sve dok državni i entiteski parlamenti ne budu formirani, ne može biti donesena ni konačna procjena o budućnosti Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine, tvrdi Marieluise Beck, predsjedavajuća Parlamentarnom grupom za Bosnu i Hercegovinu u njemačkom Budestagu.

"Sa velikim zadovoljstvom smo pratili kako je hrvatskoj populaciji u Bosni i Hercegovini iz Zagreba poručeno da sve njihove fantazije o nekom mogućem pripajanju nemaju podršku u Hrvatskoj. Ako i Beograd poruči Dodiku da je on dio Bosne i Hercegovine i da će to ubuduće i da ostane, mislim da će i Dodik morati da razvije interes za demokratsko vođenje države kako bi jednog dana Bosna i Hercegovina mogla da postane dio Evropske unije", kazala je Beck.

Formiranje vlade bit će teško i dugotrajno

Iako rezultati izbora još nisu potpuni, politolog Bodo Weber već sada može naslutiti da će formiranje vlade i kolacija biti težak i dugotrajan proces.

"Normalno vođenje politike sigurno nije na vidiku, pogotovo zbog toga što je u ovoj izbornoj kampanji stranka gospodina Dodika vodila otvorenu kampanju straha i prijetnje secesijom, puno žešću nego prije četiri godine. Međunarodna zajednica o tome ćuti i ne reaguje. Prema tome, dok god ostanemo u jednoj situaciji u kojoj je sve otvoreno i dok Međunarodna zajednica ne pokaže gdje su granice, i to ne samo riječima, nego i djelima, ja zaista ne vidim da će doći do bilo kakvih reformi, u suprotnom, kriza će se produbljavati”, kazao je Weber za DW.

OHR kao prepreka za bolju budućnost

Bivši njemački konzul u Banjoj Luci Bruno Brommer očekuje pozitivne promjene u naredne četiri godine.

"Najveći plus je taj, što Haris Silajdžić više neće biti u Predsjedništvu", kazao je Brommer.

Ometajućim faktorom ne smatra Milorada Dodika, jer se Dodikove reakcije, kaže, mogu unaprijed predvidjeti. Najveći problem ostaje uloga Međunarodne zajednice i kancelarija visokog predstavnika, objasnio je bivši diplomata.

“U ovoj formi u kojoj je sada, OHR može samo da bude mana za Bosnu i Hercegovinu. OHR je problem, a ne rješenje. Na putu ka Evropi, Bosna i Hercegovina može uspjeti samo sa jakim predstavnikom Evropske unije i jasno zacrtanom Mapom puta. To znaju i Srbi i Bošnjaci, zato smatram da će u naredne četiri godine uslijediti promjene.”

Dok postoji mogućnost blokade, neće biti novog Ustava

Dugogodišnji dopisnik iz jugoistočne Evrope za njemačke štampane medije, Norbert Mappes Niediek, ne krije svoj pesimizam kada je riječ o svjetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Ostat će skeptičan sve dok se u zemlji ne ukine mogućnost blokade određenih političkih odluka, poručuje njemački novinar.

"Sve dok OHR i Parlamenti, odnosno Narodna Skupština RS mogu različitim metodama da blokiraju političke odluke, racionalna većina u Bosni i Hercegovini neće moći promijeniti ustav zemlje. A to je zaista potrebno, da bi zemlja bila približena Evropskoj uniji. Ta mogućnost blokiranja će uvijek biti korištena i zato će se narednih godina malo šta promijeniti."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: