{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nijemci dali Amerikancima planove odbrane Bagdada

F
27.2.2006. u 13:15
0
0
Nijemci dali Amerikancima planove odbrane Bagdada
0
Nijemci dali Amerikancima planove odbrane Bagdada
Dva njemačka obavještajca u Bagdadu došla su u posjed plana Sadama Huseina za odbranu Bagdada koji su potom njemački dužnosnici proslijedili američkim komandantima mjesec dana prije invazije na Irak.
Tu informaciju prenio je New York Times pozivajući se na jedno povjerljivo istraživanje američke vojske. Zanimljivo je da je Njemačka bila žestoki kritičar odluke Bushove administracije da upotrijebi vojnu silu za svrgavanje Sadama Huseina. Međutim, suradnja između njemačkih i američkih obavještajnih agencija bila je nastavljena.

Glasnogovornik njemačke vlade nije htio komentirati navode o suradnji njemačkih i američkih obavještajaca. Njemačka, podsjeća Times, nije jedina zemlja koja je javno govorila protiv rata, a privatno pomagala.

Egipat je dopustio američkim letećim tankerima da budu stacionirani na jednoj egipatskoj pisti, a američki avioni koristili su egipatski zračni prostor za misije iznad Iraka. Saudijska Arabija je, pak, dopustila američkim jedinicama za posebne namjene da napadnu Irak s njenog teritorija, stoji u New York Timesu.

Predaja planova uslijedila je oko mjesec dana prije napada na Irak, u vrijeme zvaničnih neslaganja SAD-a i Njemačke, jer se tadašnji kancelar Gerhard Schroeder predstavljao kao protivnik tog rata.

Planovi su pokazali da je Sadam promijenio dugogodišnju strategiju odbrane prijestonice tako što je naložio razmještanje značajnih snaga duž puteva koji vode u Bagdad, kako bi se suprotstavio agresoru prije ulaska u grad. On je vojne komandante o tom planu obavijestio u decembru 2002. godine, objavio je "New York Times", čije pisanje prenose zapadne novinske agencije.

Njemačka vlada je prošlog četvrtka objavila da je Amerikancima prosljeđivala saznanja svojih obavještajaca, koji su ostali u Iraku i poslije invazije, ali u tom izvještaju nisu spomenuti planovi odbrane Bagdada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: