BiH i integracije
157

Nijedna bivša komunistička država nije ušla u EU, a da ranije nije postala članica NATO-a

Piše: S. H.
Foto: AFP/Klix.ba
Foto: AFP/Klix.ba
U svjetlu posjete članova Predsjedništva BiH Briselu i razgovora sa zvaničnicima Evropske unije o budućnosti naše zemlje kada je riječ o integracijama, istaknuta je stopostotna opredijeljenost države ka EU, ali ne i kada je riječ o NATO članstvu.

BiH zvanično ima aspiracije i radi na članstvu za Evropsku uniju, ali i za NATO savez. Za EU postoji konsenzus, dok je za NATO druga priča. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz Brisela je komentarisao da je NATO put nešto sasvim drugo i da ne uslovljava put BiH u Evropsku uniju.

S druge strane, Šefik Džaferović i Željko Komšić ta dva puta, kao integracijske procese, posmatraju dosta bliskim i podržavaju paralelan rad na ispunjavanju uslova i za EU i za NATO.

I dok se vodi polemika koliko su ta dva puta za BiH međusobno uvjetovana ili ne i da li se mogu posmatrati sasvim odvojeno, istaći ćemo jednu zanimljivu činjenicu. Naime, sve bivše komunističke države koje su postale članice Evropske unije, ranije su postale članice NATO-a.

Tako su bivše komunističke države Republika Češka, Mađarska i Poljska članice NATO-a postale 12. marta 1999. godine, dok su Evropskoj uniji pristupile 1. maja 2004.

Članice NATO-a 29. marta 2004. godine postale su Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija. A članicama Evropske unije u maju 2004. postale su Estonija, Litvanija, Latvija, Slovenija i Slovačka, dok su Bugarska i Rumunija dio EU postale 2007. godine.

Albanija i Hrvatska NATO-u su pristupile 2009. godine, a Hrvatska je članica EU postala 2013. Albanija još nije članica EU.

Posljednja država koja je pristupila NATO-u, a koja je ujedno i bivša komunistička država je Crna Gora koja se Alijansi pridružila 2017. Crna Gora trenutno pregovara s EU o članstvu.

Da li će isti scenarij uslijediti i kada je riječ o BiH, teško je procijeniti, ali je zanimljivo uporediti razvoj istih ili sličnih procesa.