Valentin Inzko
0

"Nijedan ratni zločinac nije nedodirljiv"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian su se danas u Sarajevu sastali s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država za pitanja ratnih zločina, Clintom Williamsonom.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i američki ambasador za pitanja ratnih zločina su pozvali vlasti Bosne i Hercegovine, a posebno vlasti u Republici Srpskoj, da obnove svoje napore koji imaju za cilj osigurati da svi optuženi ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Potpuna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je obaveza koja proizilazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića nemoguće je tvrditi da je ovaj uslov u potpunosti ispunjen.

«Hapšenje Radovana Karadžića je pokazalo da ovi dobropoznati optuženici nisu nedodirljivi», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Vijeće za implementaciju mira je dalo upute OHR-u da, u koordinaciji s međunarodnim, regionalnim i domaćim institucijama za provođenje zakona, usmjeri svoje napore na razbijanje mreža koje omogućavaju Ratku Mladiću da i dalje bude na slobodi, saopćeno je iz OHR-a.

«Nastavićemo u potpunosti podržavati rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Svi optuženi moraju biti izvedeni pred lice pravde», rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian. «I dalje ćemo proaktivno djelovati protiv mreže pomagača ratnih zločinaca», zaključio je Gregorian.