BiH
0

Nije uvažen Silajdžićev zahtjev da se pomjeri posebna sjednica Skupštine RS-a

FENA
Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić izjavio je danas da je lider te stranke i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić bio spreman da prisustvuje posebnoj sjednici Narodne skupštine, ali nije uvažen njegov zahtjev da se zasjedanje pomjeri za neki drugi termin.

Sivić je kazao da su svi znali da danas u zvaničnu posjetu BiH dolazi slovenski predsjednik Danilo Türk, te da je Silajdžić zbog toga uputio molbu Skupštini da se posebno zasjedanje pomjeri, ali mu niko nije odgovorio na zahtjev.

Obraćajući se Skupštini tokom rasprave o predloženom dnevnom redu i jednoj tački "Ukupni odnosi u BiH povodom novonastale političke situacije nakon ’neovlašćenih govora’ Silajdžića u UN-u i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope“, Sivić je ponovo upozorio da Skupština RS-a nije nadležna da raspravlja o tom pitanju zbog čega se sjednica i ne bi trebalo da odži.

Njegov stranački kolega Adib Đozić uputio je brojne primjedbe na informaciju koju je povodom ovog skupštinskog zasjedanja pripremio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, na čiji zahtjev je sjednica i zakazana.

Đozić je naglasio da u tom dokumentu ima mnogo proizvoljnih stavova i paušalnih ocjena te neosnovanih napada na Silajdžića.

"U informaciji čak stoji i stav koji je uvredljiv za Bošnjake, a glasi: da RS odlučno odbaci zahtjeve bošnjačkih političkih predstavnika kao zlonamjerne i štetne. To znači da bošnjački poslanici ne mogu ništa predlagati, jer je to a priori štetno“, rekao je Đozić.

I poslanik SDA Ramiz Salkić iznio je primjedbu u vezi sa samim održavanjem sjednice i predloženom temom, ali je nakon njihovog izlaganja, ipak, usvojen predloženi dnevni red.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović nakon toga iznio je svoju informaciju pripremljenu za posebno skupštinsko zasjedanje.