Parlament FBiH
1

Nije usvojen izvještaj o radu Vlade FBiH, koalicija u sve dubljoj krizi

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ nije usvojen Izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu.

Vladin izvještaj o radu podržali su poslanici SDA, HDZ-a BiH, poslanici SBB-a bili su djelimično "za", a djelimično uzdržani, dok su protiv bili poslanici DF-a i SDP-a, nakon čega je ocijenjeno da je federalna koalicija u ozbiljnoj krizi.

Tokom rasprave opozicioni poslanici oštro su kritikovali rad federalne Vlade, a premijer Fadil Novalić nije se obratio Predstavničkom domu.

"Tražit ćemo da se Vlada i premijer izjasne o tome da li će dati ostavku s obzirom da im izvještaj nije prošao, to je njihova moralna obaveza", rekao je poslanik SDP-a Elvir Karajbić nakon izjašnjavanja.

Poslanici su prethodno, na osnovu tematske rasprave o zagađenju vazduha u FBiH, izglasali više zaključaka, a jedan od njih je da treba donijeti novi zakon o zaštiti životne sredine i odgovarajuće podzakonske akte koji će biti usklađeni sa odgovarajućim direktivama u zemljama EU.

Umjesto tematske sjednice o iseljavanju, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH započeo je rad nastavkom 19. redovne sjednice.