Mnogo kritika
48

Nije usvojen Izvještaj o radu TVSA: Pristrasno izvještavanje i cenzura glavni problem

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini KS na današnjoj sjednici nisu usvojili Izvještaj o radu i poslovanju JP Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) za 2016. godinu. Aktuelna uprava na čelu sa direktorom TVSA Elvirom Resićem, preuzela je rukovođenje ovim preduzećem u februaru 2016. godine i u izvještaju su bili navedeni rezultati u poslovanju tokom deset mjeseci rada ove uprave.

Zastupnici u Skupštini nisu prihvatili izvještaj o radu. Trinaest zastupnika je bilo "Za", 14 "Protiv" i 2 "Suzdržanih".

Žestoke kritike na rad te televizije iznijeli su zastupnici Mirsad Pindžo i Zvonko Matić.

"Pretenciozno je da kantonalna televizija ima emisiju koja se zove Državni dnevnik. S druge strane van pameti je da TVSA godišnje plaća kiriju od 300.000 KM, umjesto da pronađu neki drugi prostor, a da ne govorim da postoji cenzura", kazao je Marić.

Pindžo je dodao da se radi o privatnoj televiziji, odnosno o televiziji koja je u službi jedne struje u jednoj stranci.

U izvještaju je navedeno da je od osnivanja TVSA stabilno i pozitivno poslovala, osim 2007., 2011. i 2012. godine, kada je finansijski gubitak iznosio ukupno 495,629 KM. U 2015. i 2016. godini bruto dobit ovog medija je bila ukupno 485,143 KM.

Trenutna uprava je u Izvještaju navela da je do marta 2016. godine razvojna dimenzija bila u potpunosti zanemarena pri čemu su mislili da već duži period nije bilo ozbiljnijih produkcijskih, sadržajnih, tehničkih niti kadrovskih iskoraka.

Dugogodišnji problem poslovanja TVSA bio je i značajan broj saradnika koji su bili angažovani na osnovu ugovora o djelu, a u trenutku primporedaje na Kantonalnoj Televiziji bilo je angažovano 115 uposlenih po ugovoru o radu iako je prosječan broj zaposlenih u 2015. godini iznosio 113.

U izvještaju stoji i to da je nova uprava zatekla četiri radno-pravna sudska procesa, kao posljedica tužbi radnika i bivših rukovodilaca pokrenutih protiv Preduzeća i da je 95,7 posto televizijske opreme bilo zastarjelo i otpisano, a da proces digitalizacije nije ni pokrenut.

Kao problem su naveli i studijske prostore koji ni kapacitetima ni izgledom nisu bili prilagođeni proizvodnji potrebnog programa.

U izvještaju stoji da je proizvodnja i emitiranje programa teklo po ustaljenim principima, u prosjeku od 17 sati dnevno, sa početkom u 7 ujutro i završetkom prije ponoći. Nedostajalo je edukativnih, dokumentarnih i informativnih sadržaja, a nije bilo ni novog nabavljenog igranog programa.

Uprava TVSA je u izvještaju navela da je nakon preuzimanja dužnosti poduzela niz aktivnosti kako bi se otklonili nedostaci i poteškoće, a poslovanje učinilo efikasnijim i funkcionalnijim.

Tako su naveli da je nabavljena potrebna digitalna oprema za neometanu proizvodnju programa, te da se u prvoj polovini ove godine očekuje potpuna digitalizacija TVSA, kao i to da su prošireni kancelarijski i studijski kapaciteti što je uvjetovalo i proširenje programskog sadržaja pri čemu se misli na uvođenje nekoliko novih emisija kao i povećanje emitiranja programa u prosjeku od 19 sati.

S obzirom na to da je određeni period bila ugrožena finansijska stabilnost ovog preduzeća, u izvještaju je navedeno da su prihodi od marketinga povećani u 2015. godini za 48 hiljada KM i da je iznosio 723 hiljade maraka, te da je u 2016.godini bio zabilježen rekordan broj klijenata koji se oglašavaju na TVSA.

Shodno tome, naveli su i poduzete aktivnosti na promovisanju TVSA kao medijske kuće i njenih programskih sadržaja. Potpisani su i ugovori o saradnji sa nekoliko institucija u oblasti informiranja, obrazovanja, kulture i sporta. Posebno su istakli protokol o saradnji koji je potpisan sa turskom državnom televizijom.