Milorad Dodik
0

Nije upitna koalicija SNSD-a, PDP-a, SP-a i DNS-a

FENA
Nije upitna koalicija stranaka koje čine parlamentarnu većinu u RS-u, SNSD-a, PDP-a, Socijalističke partije (SP) i DNS-a, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika ove četiri stranke, Milorada Dodika, Mladena Ivanića, Petra Đokića i Marka Pavića.

Dodik je napomenuo da Vlada RS-a može da nesmetano radi i ukoliko bi neka od tih stranaka izašla iz skupštine većine, ali su se okupili, naveo je, zbog odgovornosti prema RS-u i stavili određena neslaganja sa strane.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da su sve četiri stranke izrazile potpunu privrženost za političku i svaku drugu stabilnost RS-a i spremne su da se tom pitanju više posvete nego eventulanim zamjerkama koje postoje između ovih stranaka i koje nisu velike.

Stranke vladajuće koalicije u RS-u su podržale evropski put BiH, uz stav da je RS spremna i da se radi na implementaciji Prudskog sporazuma po pitanju imovine, popisu stanovništva, budžetskog okvira kako je utvrdilo Fiskalno vijeće, a konstatovano je i da treba ubrzati rješavanje statusa Brčkog na način kako je to predviđeno sporazumom u Prudu.

Na sastanku je dogovoreno i da se podrži namjera Vlade RS-a da krajem ovog ili početkom narednog mjeseca izađe s konkretnim, ostvarivim i realnim programom mjera za spriječavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

On je pohvalio bankarski sektor u RS-u u tome kako se nosio s prvim efektima krize, te naveo da, kada je u pitanju privreda, formirat će se garancijski fond koji će biti podrška za sve poslove izvoznih preduzeća.

Dodik je rekao da je ocijenjeno da su dosadašnje aktivnosti koalicije kroz rad u Vladi i Skupštini dale rezultate, te da je obezbijeđena stabilnost na svim nivoima, a nastavit će se ta saradnja i u narednom periodu.

Lider PDP-a je rekao da je Prudski sporazum dobar i bilo bi veoma značajno da se on, u obliku kako je dogovoreno, realizuje što je moguće prije, te da je sada na strankam iz Federacije BiH da taj posao završe do kraja.

Ivanić misli da problemi oko realizacije tog sporazuma "nisu u RS-u, već više u FBiH".

Govoreći o odnosima u koaliciji stranaka u RS-u, iznio je i stav da Vlada treba da napravi konzistentan program kao odgovor na svjetsku finansijsku krizu, koja može imati efekte i na ovim prostorima, te da u njegovoj izradi treba da učestvuju i stranke koje čine vladajuću većinu.

Ivanić kaže da je bilo i primjedbi od svih stranaka oko međusobnih odnosa, te da je stav PDP-a da ukoliko participiraju u Vladi moraju i da se pitaju oko bitnih stvari.

Uvjeren je i da će određeni problemi u koalicionim odnosima, kojih je posebno bilo nakon lokalnih izbora, biti riješeni u narednom periodu.

Predsjednici SP-a i DNS-a također su izrazili podršku dogovorenom, kao i Prudskom sporazumu, s tim da Marko Pavić zagovara stav da nisu potrebne radiklane promjene Ustava.

Dogovoreno je i da se u narednom periodu nastave razgovori na nivou predsjednika stranaka oko svih bitnih pitanja za RS.