Željko Komšić
0

"Nije trenutak za zatvaranje OHR-a"

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas u Beču da BiH još nije na stabilnom putu i da sada nije trenutak za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

"Savjet za provođenje mira (PIC) konstatovao je aktuelno stanje iz kojeg prozilazi da OHR ostaje u BiH. Bio bih presretan kada bi došli do toga da ne treba više OHR, jer bi to značilo da je BiH na stabilnom putu. U ovom trenutku to nije tako, i čak oni koji najviše zagovaraju zatvaranje OHR-a, najviše doprinose tome da situacija nije takva", rekao je Komšić novinarima u Beču.

On smatra da međunarodna zajednica nema koncept o mandatu budućeg izaslanika EU.

"U BiH trenutno postoji misija EU, i nije jasno šta bi radila ona, a šta izaslanik EU. Bojim se da u ovom trenutku ne postoji koncept izaslanika EU", rekao je Komšić.

Komšić je ocijenio da je ekonomska sitacija u BiH veoma teška i da se tek sada osjećaju posljedice krize.

"Jedni izlaz u ovom trenutku je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Bez toga smo u ekonomskom i socijalnom kolapsu", objasnio je Komšić.

Kada je riječ o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, Komšić smatra da će do toga doći šest ili devet mjeseci nakon što vize budu ukinute prvoj grupi zemalja zapadnog Balkana - Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.
"Napretkom na putu ka NATO-u i po pitanju vizne liberalizacije sa EU moguće je stvoriti pretpostavke za ozbiljnije priče oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i podnošenje kandidature za članstvo u Uniji", objasnio je Komšić.

On smatra da  je  u BiH "potrebna drugačija vlast, koja bi bila odgovorna prema zemlji i poslu koji obavlja". 

Komšić će večeras u Beču učestvovati u diskusiji "BiH na raskršću- Dejtonski sporazum, prokletstvo ili blagoslov".

U diskusiji, koju organizuje hrvatsko kultruno udruženje "Napredak" u saradnji sa Diplomatskom akademijom učestvovaće i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek i politički dirtektor u Ministartsvu inostranih poslova Austrije Stefan Lene.