Kabinet Nebojše Radmanovića
0

'Nije tačno da Srbija krši Rimski sporazum'

SRNA
Boris Buha, savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Ramanovića, odbacio je danas navode iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da Srbija krši Rimski sporazum.

Buha je Srni pojasnio da se Silajdžićevo saopštenje odnosi na dio Rimskog sporazuma pod nazivom "Pravila puta" koji je donesen kako bi se spriječilo proizvoljno hapšenje i optuživanje za ratne zločine.

"Suština 'Pravila puta' jeste da se nije mogao pokretati postupak za ratne zločine bez prethodnog odobrenja Haškog tribunala. To znači da se predmet mora proslijediti u Haški tribunal i ako se on saglasi može se pokrenuti postupak", rekao je Buha.

On je ukazao na činjenicu da su ta 'Pravila puta' od 1. oktobra 2004. godine prestala da važe, o čemu je tadašnji haški tužilac Karla del Ponte pismeno obavijestila Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, Del Ponteova je u svom pismu istakla da je jedinca Tribunala koja je formirana za tu svrhu, a zvala se Jedinica "Pravila puta", predstala da radi.

"Čitava ta procedura je prenesena na državne organe BiH, znači na Tužilaštvo BiH. To konkretno znači da entitetski sudovi ne mogu samovoljno pokretati postupke za ratne zločine već se moraju obratiti Tužilaštvu BiH da bi se ta pravosudna institucija izjasnila o tome", ističe Buha.

Pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH napominje da je u "Pravilima puta" sadržana procedura koja se isključivo tiče BiH, a ni na koji način Srbije i Hrvatske.

"Predsjedništvo BiH je u odgovoru Del Ponteovoj pismenim putem prihvatilo prekid izvršenja ovih mjera koje su dogovorene Rimskim sporazumom. To su činjenice a govoriti da Srbija krši Rimski sporazum je potpuno neosnovano", istakao je Buha.

On je ukazao da se već nekoliko puta iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Silajdžića ističe da Srbija krši Rimski sporazum te da je to na takav način preneseno i glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu.

"Te tvrdnje ne stoje i to je poznato svim nosiocima pravosudnih funkcija u BiH", zaključio je Buha.

Silajdžić je ranije najavio da će zatražiti od visokog predstavnika da se izjasni i preduzme mjere "u pravcu implementacije Rimskog sporazuma, koji zabranjuje hapšenje ili procesuiranje osoba za djela iz nadležnosti Haškog tribunala bez prethodnog odobrenja tog tribunala".

"Kršenje ključnih odredbi tog sporazuma od Srbije vraća cijeli region u period anarhije i neizvjesnosti, koji je bio prisutan odmah nakon završetka agresije na BiH, te prijeti da pogorša odnose između Srbije i njenih susjeda", saopšteno je iz Silajdžićevog Kabienta.

U saopštenju je najavljeno da će Interpol i zemlje članice biti obaviješteni o stavovima BiH, "te će se umanjiti mogućnost hapšenja državljana BiH u inostranstvu".

Buha nije komentarisao zahtjev prema Interpolu, ističući da će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović o tom pitanju vrlo brzo izjasniti.