BiH
0

Nije propisano kada se obavezno pokreće procedura smjene ministara ili zamjenika

FENA
U postojećem Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH nije objašnjeno šta se dešava sa sankcijom izrečenom izabranom zvaničniku zbog kršenja ovog zakona u slučaju njegove žalbe, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH Halid Genjac.

On je to izjavio pojašnjavajući zakonsku proceduru koja slijedi nakon sankcija koje je Centralna izborna komisija BiH (CIK), zbog kršenja Zakona o sukobu interesa, izrekla ministru vanjskih poslova Svenu Alkalaju, te zamjenicima ministara odbrane i civilnih poslova BiH Igoru Crnadku i Senadu Šepiću. Njima je odlukom CIK-a zabranjeno četvorogodišnje kandidiranje na bilo koju posredno ili neposredno biranu funkciju.

Zakon o sukobu previđa mogućnost da se kandidati kojima je CIK izrekao sankcije mogu obratiti žalbom Upravnom odjelu Suda BiH, što su Alkalaj, Šepić, Crnadak i najavili.

Genjac, međutim, navodi kako u postojećem zakonu nije objašnjeno šta se sa sankcijom dešava u slučaju žalbe, odnosno da li se pomjera rok njenog trajanja ili ona miruje.

-Vjerovatno se primjenjuje analogija sličnog postupanja, u sličnim pravnim stvarima, mišljenje je Genjca.

On također ukazuje na Zakon o Vijeću ministara BiH, koji članom 15 regulira generalnu mogućnost da predsjedavajući Vijeća ministara pokrene postupak smjene ili opoziva nekog od ministara ili zamjenika ministra.

Ovu inicijativu treba da potvrdi Predstavnički dom Parlamenta BiH, nakon čega su ministri ili zamjenici smijenjeni, te se pokreće procedura za imenovanje novih.

-Zakon nije propisao kada se ova procedura obavezno pokreće i da li ima slučajeva kada se obavezno pokreće, te je to prepušteno predsjedavajućem Vijeća ministara, ustvrdio je Genjac.

Inače, danas je održan radni sastanak koji se odnosio na primjenu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH sa ekspertima Venecijanske komisije BiH. Sastanak je organizirala Interresorna radna grupa za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Predsjedavajući ove radne grupe Šefik Džaferović izjavio je kako je posao na izmjenama Zakona o sukobu interesa završen, te da je Radna grupa predložene izmjene uputila u parlamentarnu proceduru. Prijedlog zakona će 30. aprila biti razmatran na Ustavno-pravnoj komisiji, a na sjednici Predstavničkog doma BiH tokom maja.

Govoreći o najznačajnijim izmjenama zakona, Džaferović navodi kako je sada sužen krug bliskih srodnika i situacija u kojima se izabrani zvaničnik može naći u sukobu interesa kada se na određenim pozicijama nalazi njihovi bliski srodnici.

To je sada svedeno samo na bračnog druga, na djecu i roditelje izabranog zvaničnika, dodaje Džaferović, navodeći da je u izmjenama utvrđen i strožiji režim kada je u pitanju finansijski interes.

Na radnom sastanku o primjeni Zakona o sukobu interesa članovi Venecijanske komisije će iznijeti svoje mišljenje i prijedloge o ovoj problematici. Ukoliko bude potrebno, određeni prijedlozi mogu biti uključeni u prijedlog zakona i tokom njegove parlamentarne procedure.