{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije prihvaćen Budimirov izvještaj o pomilovanju osuđenika

F
30.10.2013. u 19:54
0
22
Nije prihvaćen Budimirov izvještaj o pomilovanju osuđenika
0
Nije prihvaćen Budimirov izvještaj o pomilovanju osuđenika
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvještaj o pomilovanju osuđenika u 2012. godini, koji je podnio predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, nije prihvaćen većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta održanoj u Sarajevu.
Budimir je kazao da je u 2012. Ured predsjednika FBiH primio 405 zahtjeva za pomilovanje i da je udovoljeno podnosiocima 105 zahtjeva, a od toga 34 koja se odnose na krivična djela ubistva. Počiniocima tih djela je oprošteno manje od trećine izrečene kazne, naveo je Budimir.

Njegova prethodnica, bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto, izrekla je za godinu dana 98 pomilovanja, od toga 31 počiniocima krivičnih djela vezanih za ubistva, dok je raniji predsjednik Niko Lozančić pozitivno odgovorio na 507 zahtjeva osuđenika za pomilovanje za manje od 18 mjeseci mandata, a od toga se 158 zahtjeva odnosilo na ubice, rekao je Budimir.

I Krišto i Lozančić su izricali pomilovanja ubicama u smislu oprosta jednog dijela kazne, dodao je.

Uočljivo manji broj pomilovanja koje je izrekla Borjana Krišto evidentiran je zbog toga što je u toku njenog mandata visoki predstavnik za BiH povukao tadašnji zakon o pomilovanju jer nije bio u skladu s evropskom legislativom.

Nakon ove tačke dnevnog reda, poslanici su odobrili izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda PIO za 2011. godinu te ih je Komisija za izbor i imenovanja obavijestila da je Igor Soldo podnio ostavku na članstvo u Upravnom odboru Radio-televizije FBiH.

Sjednica je završena oko 19 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: