Zlatko Lagumdžija
0

"Nije predstavljen nikakav cjeloviti paket"

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Danas nije predstavljen nikakav cjeloviti paket, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija večeras nakon razgovora s pomoćnikom zamjenika državnog sekretara SAD-a Stuartom Jonesom.

„Razgovarali smo o tome kakva je politička klima u BiH, šta možemo očekivati u narednih nekoliko sedmica od pojedinih političkih aktera u BiH i na kraju smo razgovaralo o samoj sadržini mogućeg paketa“, dodao je on.

S obzirom na to da im nije ponuđen nikakav konkretan paket koji su očekivali, predstavnici SDP-a su iskoristiti današnji sastanak da vrlo jasno preciziraju koje su pozicije te partije i na šta SDP može da pristane i da podrži „i da slobodno kaže ovo je dobro za zemlju“.

„Vrlo jasno smo rekli, ukoliko se može napraviti jedan 'paket plus' koji znači jačanje funkcionalne države BiH koja će biti u stanju, ne da joj neko kao sadaku da kandidatski status, nego koja će biti u stanju da ispunjava obaveze da postane punopravna članica, da smo mi spremni tako nešto podržati“, kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, SDP se ovdje izgleda postavio kao treća strana u ovim pregovorima.

„Jedna strana je pet vladajućih političkih partija, druga strana je međunarodna zajednica i mi smo danas vrlo jasno vidjeli da BiH mora imati svoju stranu, a to je strana na kojoj će stajati SDP bez ostatka. Dok god u ovoj zemlji postoje ljudi koji vjeruju u BiH mogu biti sigurni da će SDP stajati na takvoj poziciji“, poručio je Lagumdžija.

Važno je reći, dodao je on, da građani ove zemlje nemaju razloga za strah, imaju razloga samo za bojazan da će vladajuće stranke i dalje da generišu strahove zato što ne rješavaju osnovna ekonomska i socijalna pitanja.

„Jasno smo našim sugovornicima rekli da je došlo vrijeme da se transformira OHR, a to je da onaj dio OHR-a koji predstavlja evropskog predstavnika treba da se objedini sa postojećom evropskom komisijom i da dobijemo jedno čvrsto evropsko predstavljanje u BiH koje će pomoći institucijama u ovoj zemlji da jačaju svoj evropski kapacitet“, kazao je predsjednik SDP-a.

S druge strane, dodao je on, treba da postoji jedan mali dio predstavnika međunarodne zajednice koji će ovdje biti neka vrsta čuvara mirovnog sporazuma i biti neka vrsta semafora koji će da jasno kažu, ukoliko neko naruši mirovni sporazum, da će biti podvrgnut onome što se zove zaustavljanje svakog protivustavnog djelovanja uz pomoć međunarodne zajednice.

„Dakle, građani ove zemlje nemaju nikakvog razloga za strahove koje generiše vladajuća petorka, ali imaju razlog za neizvjesnost kad je u pitanju ekonomska i socijalna budućnost“, kazao je Lagumdžija.