Čuveno lječilište
26

Nije poznato kada će srebrenička Banja Guber početi raditi, ljekovite vode otiču u kanalizaciju

Piše: A. B.
Guber vode (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Guber vode (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Više od 20 godina u kanalizaciju otiče ljekovita voda Banje Guber u Srebrenici. Guber vodu su preporučivali kako ljekari u BiH tako i brojni medicinski stručnjaci u Evropi. Banja Guber je privatizovana te je prije nekoliko godina počela ponovna izgradnja objekta s obzirom na to da je u ratu sve porušeno. Ipak, još nije poznato kada će ona ponovo početi raditi.

Dok se čeka da Banja Guber počne raditi, potencijale i ljekovita svojstva njenih voda koristi medicinsko osoblje sa područja općine Srebrenica. Riječ je o projektu eksperimentalnog liječenja koji je započet 2016. godine.

Guber voda liječi anemiju izazvanu nedostatkom željeza

Suljo Čakanović, medicinski tehničar i koordinator na projektu, naveo je kako se Guber voda pokazala ljekovitom pogotovo kada je riječ o anemiji izazvanoj nedostatkom željeza. Laboratorijski nalazi kod blizu 200 pacijenata pokazali su da im je zdravstveno stanje poboljšano korištenjem ove vode te je zbog toga Općina ove godine odobrila nastavak projekta.

"Guber voda je najprirodniji i najbolji lijek za liječenje anemije, pacijenti su do sada kupovali To'themu koja je slična, međutim, nema ni blizu ljekovitih svojstava kao naša voda. Ona je 50-ih godina u farmakopeji registrovana kao lijek i kao takva se prije 100 godina izvozila na svih pet kontinenata, po 500 hiljada litara je izvozila Austro-Ugarska monarhija", pojasnio nam je Čakanović.

Pregledi će biti realizovani tokom cijele godine, a o terminima će pacijenti biti obaviješteni početkom svakog mjeseca. Suljo je naglasio da će se održavati najvjerovatnije subotom i nedjeljom, a jednom sedmično će biti organizovano savjetovanje s timom stručnjaka. Povod tome bilo je prekomjerno korištenje vode, a većina ljudi ne zna da ova ljekovita voda može imati nus pojave ukoliko se ne koristi pravilno.

"Banja Guber ima više od 30 ljekovitih izvora vode, ali osnovne vode koje su sigurne za korištenje trenutno su 'Sinus voda' kod pacijenata koji imaju problema sa sinusima, zatim 'Kožna voda' koja pomaže pri liječenju kožnih oboljenja, 'Očna voda' za pacijente koji imaju očnu i infekciju očnih kapaka, kao i voda koju mi zovemo 'Ljepotica', a korisna je u liječenju kožnih bolesti, pojava akni na licu i slično", kazao je Čakanović.

Potencijal Guber vode prepoznat je još za vrijeme Austro-Ugarske

Austrougarski okupatori su još 1887. godine flaširali mineralnu vodu Crnog Gubera i prodavali je širom Evrope.

Tokom 1898. godine izvezeno je 200.000 flaša Guber vode, a tri godine kasnije poznata kompanija Matoni iz Beča izvezla je rekordnih 236.544 flaša. Ljekovita voda prodavana je u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Holandiji, Švedskoj, ali i u Africi i Americi.

Nakon Drugog svjetskog rata najeminentniji stručnjaci u bivšoj Jugoslaviji analizirali su vodu Crnog Gubera i zvanično je proglasili lijekom za hipokromnu anemiju. Ubrzo je izgrađen moderni motel s noćnim barom, kao i sportski i drugi sadržaji.

Banja je radila cijele godine, ali je najveća posjećenost bila ljeti. Devedesetih godina prošlog vijeka, do pred sami rat, bilježila je i do 90.000 noćenja i godišnji prihod od blizu tri miliona dolara.

Sve je isto, izvorišta Gubera su i dalje ljekovita, zrak Srebrenice čist, a jedino što nedostaje da Srebrenica "zaživi punim plućima" jeste konačno otvaranje banje i oživljavanje Srebrenice i čuvanja njene starije i ove moderne historije.

Kontaktirali smo i Radojicu Ratkovca, direktora firme "Guber AD", kako bismo saznali kada bi se moglo očekivati otvaranje Banje Guber i šta je do sada urađeno, s obzirom na to da je ova firma preuzela obavezu da Guberu "vrati nekadašnji sjaj". Međutim, još nije poznato koliko će dugo ova ljekovita voda oticati u kanalizaciju, a sa njom novac i radna mjesta, jer odgovore na pitanja nikada nismo dobili.