Vijeće ministara BiH
0

Nije postignuta saglasnost o razrješenju Topčagića

FENA
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije postiglo saglasnost o prijedlogu rješenja o razrješenju direktora Direkcije za evropske integracije radi odlaska na dužnost ambasadora Misije BiH u Briselu i imenovanju v.d. direktora, do okončanja konkursne procedure, a koje je predložio predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

"Danas sam imao prijedlog da donesmo rješenje da se razriješi dužnosti direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić koji je izabran za našeg ambasadora u Misiji u Briselu, a da se odredi vršilac dužnosti direktora Direkcije. S tim što je danas trebalo da se raspiše konkurs za izbor direktora“, kazao je Špirić.

Nažalost, dodao je on, moram da kažem da tu nemamo prohodnost i nismo donijeli rješenje ni o razrješenju Topčagića ni o imenovanju v.d.

"Pokušat ćemo još jednom u ponedjeljak, dok vidim šta ministri misle, šta njihovi partijski lideri misle “, kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, ništa nećemo dobiti ukoliko Topčagić ode u Brisel, a nemamo direktora Direkcije.

"Tako da oni koji su zadržavali Topčagića, a da nismo raspisali konkurs nisu pomogli ni Topčagiću ni meni. Vidim jedinu korist za BiH da u istom trenutku Topčagića razriješimo, da ide na mjesto ambasadora, a da izaberemo v.d. dirketora koji će obavljati poslove do izbora novog direktora, ako donesemo odluku da se raspiše konkurs odmah. Ne vidim razlog zašto to nije prihvatljivo“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Istaknuo je da neće dozvoliti da se vrši destrukcija u Direkciji, „iako i tih namjera ima“.

"Nije najbitnije za BiH da funkcioniše samo jedno, nego da funkcioniše i Misija i Direkcija. Zato postoji rješenje, ali ono traži podršku ministara. Čak je i do Brisela došlo da ja to blokiram, ali kad sam stavio tačku dnevnog reda onda nema prolaznosti jer se u ovoj zemlji dlaka na troje cijepa. Bošnjaci misle da su oštećeni ako ne bude Bošnjak, Hrvati misle da su oštećeni ako ne bude Hrvat, kao da je onaj ko dođe na to mjesto predodređen, ako je iz drugog naroda, da radi protiv ostalih. Te logike se moramo riješiti čim prije“, smatra Špirić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je Osman Topćagić još vršilac dužnosti direktora Direkcije.

"Može sutra da ide u Brisel, što se mene tiče, ali neću dozvoliti ni jednog dana da ostanemo bez v.d. direktora“, kazao je Špirić.

Na novinarsko pitanje koji je njegov prijedlog za v.d. direktora Direkcije, Špirić je odgovorio da je danas spomenuo da se za vršioca dužnosti imenuje Vojin Mijatović do izbora direktora.

Upitan da li je zadovoljan onim što je urađeno na evropskim integracijama BiH, kazao je da misli da 2009. godina može biti godina u kojoj ćemo dobiti status kandidata.

"Ono što radim i što radi moj kabinet i što želim postići s evropskim integracijama jeste da se pripremimo za aplikaciju. I tu je potrebno da BiH govori jednim glasom. Strpljivo radi kabinet i mislim da ćemo pripremiti aplikaciju i ubijeđen sam, ali tome treba da daju drugi doprinos, da druga polovina 2009. jeste vrijeme kada BiH može da računa sa statusom kandidata. Radimo na tom poslu i ja ću kada uradimo aplikaciju o tome biti spreman javnosti da govorim. Sve dotle ne želim da od toga pravimo politikantstvo, to je ozbiljna stvar“, kazao je Špirić.