Zenica
0

Nije postignut dogovor Uprave i Sindikata ArcelorMittala

FENA
Uprava i Sindikat ArcelorMittal Zenica ni juče nisu postigli dogovor o prevazilaženju krize u kompaniji, koja je prema stavovima Sindikata, nastala jednostranom Odlukom uprave o uvođenju privremenog prekida rada za zaposlenike kompanije.

„Na žalost nismo uspjeli približiti stavove. Predstavnici poslovodstva odbili su naš prvi prijedlog o skraćenju radnog vremena u kompaniji uvođenjem neradnog petka, koji bi bio plaćen 60 posto od dnevnice i koji je predviđao stalni radni angažman svih zaposlenika. Za upravu je prijedlog neprihvatljiv jer donosi uštedu od, kako su rekli, svega pet posto“, izjavio je Islam Imamović, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica.

Drugi prijedlog Sindikata, sporazumno i privremeno smanjenje najniže cijene rada u preduzeću, s tim da svi radnici budu uposleni, uprava je takođe odbila.

„Oni su dali svoj prijedlog koji je za Sindikat neprihvatljiv. U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Glavnog odbora Sindikata ArcelorMittal Zenica na kojoj ćemo informisati članstvo o pregovorima“, rekao je Imamović.

Nastavak pregovora između uprave i Sindikata zakazan je za utorak.

Zbog smanjene potražnje čelika na tržištu, uprava kompanije donijela je Odluku da tokom aprila na privremenom prekidu rada, u trajanju od PET do 15 dana, bude većina zaposlenika, koji će primati 55 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.