Borba se nastavlja
24

Nije postignut dogovor o gradnji hidroelektrane na Drini

S. Š.
Buk Bijela (Foto: D. S./Klix.ba)
Buk Bijela (Foto: D. S./Klix.ba)
Na sjednici Zajedničke komisije za rješavanje spornog pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska, koja se bavi ustavnosti koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini, nije postignut dogovor.

Naime, riječ je o tri hidroelektrane, a prva kapitalna jeste HE Buk Bijela - investicija vrijedna preko milijardu KM.

Pitanje Hidroelektrane Buk Bijela stavljeno je pred Zajedničkom komisijom po odluci Ustavnog suda BiH koji je odlučivao po zahtjevu 24 zastupnika iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući komisije za koncesije BiH Milomir Amović rekao je da na današnjoj sjednici nije postignut dogovor, s obzirom da nije bilo kvoruma.

“Nismo održali sjednicu na kojoj bismo mogli donijeti neku odluku, jer nije bilo kvoruma, s obzirom na to da jedan od članova komisije nije prisustvovao zbog svog zdravstvenog stanja”, rekao je Amović.

Amović je iduću sjednicu zakazao već za sljedeću sedmicu, u srijedu.

Podsjetimo, priča o ustavnosti dodijeljenih koncesija za izgradnju hidroelektrana na Drini između RS i Srbije traje skoro dvije godine. Ustavni sud BiH je rješavajući po apelaciji donio djelomičnu odluku te riješio spor između BiH i entiteta Republika Srpska na način da je cijelu stvar proslijedio Zajedničkoj komisiji za koncesije kao drugostepenom organu koji rješava pitanje sporova koncesione naravi.