BiH
0

Nije podržana Bećirovićeva inicijativa za pokretanje kampanje protiv rada nacrno

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije prihvatio inicijativu za pokretanje javne kampanje protiv iskorištavanja radnika nacrno i utvrđivanje liste poslodavaca koji zapošljavaju radnike nacrno koju je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Nije podržan njegov prijedlog zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u saradnji s entitetskim vladama pokrene javnu kampanju protiv iskorištavanja radnika nacrno, te da u roku od šest mjeseci sačine crnu listu poslodavaca koji zapošljavaju radnike nacrno ili posluju na druge nedozvoljene načine, odnosno ne izmiruju obaveze prema radnicima.

Bećirović je obrazlažući svoj prijedlog kazao da cilj ovog zaključka nije da odmah riješi ovo teško pitanje nego da potakne odgovorne organe da krenu u rješavanje ove problematike.

Između ostalog je naveo procjene prema kojima od 810.792 zaposlena radnika njih 241.740 radi nacrno, a najizraženije djelatonosti su građevinarstvo, poljoprivreda i uslužne djelatnosti.

Tokom diskusije poslanika rečeno je i to da „crna lista“ poslodavaca ne znači ništa ako nema i „crne liste“ korumpiranih inspekcijskih organa koji dozvoljavaju da se to dešava.

Poslanici su na današnjoj sjednici imenovali Adema Huskića, Martina Raguža i Slavka Jovičića u Komisiju za izbor teksta himne BiH, te dali saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.