Ustavnopravna komisija
0

Nije podržan zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 13. Zakona o sudu BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj 30. sjednici u Sarajevu nije podržala Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 13 Zakona o sudu BiH čiji je podnosilac Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Komisija je zaključila da Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH ima ustavni osnov i da je usklađen s Ustavom BiH, te kao takav može biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru.

Zaključeno je da prijedlozi zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, zrakoplovstvu BiH, Agenciji za pružanje usluga u zračnom saobraćaju BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, imaju ustavni osnov i da su njihovi principi usklađeni s Ustavom BiH.

Također je zaključeno da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima ustavni osnov i da su njegovi principi u skladu s Ustavom BiH.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o radu komisije za 2008., a razmatran je Orijentacioni radni plan za 2009. godinu koji uključuje i posjetu Bundesratu u SR Njemačkoj.

Povodom zahtjeva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za autentičnim tumačenjem člana 15. Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH kao i Zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 3 Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, konstatovano je da je norma jasna i da nije potrebno provoditi dalju proceduru tumačenja. Isti zaključak je donesen i vezano za član 35. Zakona o zaštiti potrošača i član 41. Zakona o policijskim službenicima BiH. Zbog neovlaštenog podnošenja su odbijeni zahtjevi za autentičnim tumačenjem članova 44., 45. i 46. Zakona o sportu i člana 323. Odluke o izvršnim propisima Zakona o carinskoj politici BiH.

Komisija je podržala zaključke sa Savjetovanja o Nacrtu strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici koje je na Jahorini organizovala Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku u saradnji s Agencijom za ravnopravnost polova, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.