Hendrik Jan Ormel
0

"Nije pitanje da li će nego kad će BiH u NATO"

FENA
Potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hendrik Jan Ormel izjavio je danas u Sarajevu da je budućnost Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantskom savezu te da nije pitanje hoće li, nego kada će naša zemlja postati članica ovog vojnopolitičkog saveza.
  • U NATO-u ne postoje nikakve sumnje, budućnost Bosne i Hercegovine jeste u NATO-u, pitanje koje se postavlja nije - da li će, nego kada će BiH ući u NATO, istaknuo je Ormel na pres-konferenciji, upriličenoj u pauzi 70. Rose-Roth seminara koji se od 19. do 21. marta održava u glavnom gradu BiH.

Visoki zvaničnik NATO-a podsjetio je da ovaj savez dijeli zajedničke vrijednosti, ne isključujući razlike, te, istovremeno, njeguje zajednički identitet i osjećaj pripadnosti određenoj zemlji, uz usvajanje demokratskih mehanizama i standarda.

Ormel je ukazao na doprinos koji BiH, iako još nije punopravna članica NATO-a, daje u pogledu ispunjavanja međunarodnih obaveza, a o čemu svjedoči sudjelovanje naše zemlje u mirovnim misijama poput onih u Iraku ili Afganistanu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a ocijenio je pozitivnom cjelokupnu sigurnosnu situaciju u BiH, navodeći da na tom planu postoje tri temeljna izazova - globalna ekonomska kriza, organizirani kriminal i viškovi naoružanja, a što važi i za region Balkana u cjelini.

Stoga bi, po njegovim riječima, a radi preveniranja organiziranog kriminala, agencije EU morale biti prisutne na Balkanu da bi pružile potporu u borbi protiv svih oblika kriminala, uključujući suzbijanje trgovine ljudima i nelegalnog prometa narkoticima.

Generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO-a David Hobbs istaknuo je spremnost ovog saveza da doprinese stabilnosti BiH, te potcrtao da je na bh. građanima da istraju na zajedničkom projektu i ostvarenju strateških ciljeva.

U tom kontekstu, opisao je stanje u Kanadi, zemlji iz koje dolazi, koja je utemeljena na kompromisu i u kojoj niko nije dobio sve što želi, ali koja i pored toga uspješno funkcionira već 145 godina.

U osvrtu na sigurnosna pitanja i reforme u tom sektoru, član delegacije PSBiH u PSNATO-u Halid Genjac je kazao da je o toj temi razgovarano u sklopu 2. sesije Rose-Roth seminara te da je zaključeno da stanje na tom planu opterećuju kriminalne strukture uspostavljene u regionu još u periodu rata.

Sumirajući debatu o tim pitanjima, Genjac je ukazao na involviranost kriminogenih elemenata u postojeće sigurnosne i obavještajne institucije u zemljama regiona, a kojima nije u interesu uključivanje u evroatlantske integracije.

Po njegovim riječima, u prilog ovoj tezi govore i činjenice da je reforma odbrane u BiH i zemljama regiona išla puno brže, nego reforma policijskih struktura.

Ocijenjeno je, također, da zadaci na tom planu prevazilaze mogućnosti lokalnih političara.

Stoga bi, kako je tokom spomenute sesije konstatirano, u aktuelne reformske procese trebalo uključiti predstavnike EU i NATO-a, čija bi potpora doprinijela bržem usvajanju standarda i borbi protiv kriminala u BiH i regionu.

Šef delegacije PSBiH u PSNATO-u Milorad Živković ukazao je na značaj Rose-Roth seminara kao prilike za razmjenu mišljenja o pitanjima od značaja za budućnost BiH i regiona, a u prvom redu o napretku koji je ostvaren na putu ka evroatlantskim integracijama.

Seminar, koji je organizirala PSBiH u saradnji s PSNATO-om, nastavlja rad sutra, kada će biti riječi o regionalnoj saradnji i aktuelnim političkim i sigurnosnim izazovima.

Ovom međunarodnom skupu, čija je temeljna tema "Jugoistočna Evropa - Od Dejtona prema Briselu", prisustvuje oko 120 parlamentarca iz zemalja NATO-a i zemalja iz programa Partnerstvo za mir, predstavnici institucija BiH, nevladinog sektora iz BiH i regiona i jedan broj afirmiranih stručnjaka iz Evrope i SAD-a koji se bave problematikom odbrane i sigurnosti regiona u cjelini.