Haris Silajdžić
0

Nije odobren transfer naoružanja u Gruziju

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak demantirali su danas informaciju da je BiH izvozila naoružanje u Gruziju.

"Što se tiče Predsjedništva BiH, nije odobren nikakav transfer viška naoružanja u tu zemlju", izjavio je danas novinarima Silajdžić, upitan da komentira saopćenje ruskog ministarstva odbrane da je i BiH na spisku zemalja koje su vojno pomagale Gruziju.

Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak kazao je također kako se radi o dezinformacijama, te da "nije bilo nikakve aktivnosti o tom pitanju" od kada je on u Ministarstvu odbrane BiH.

"Nije bilo nikakvih aktivnosti, niti prodaje, niti donacije," ustvrdio je Crnadak.

Pojasnio je da će se viškovi naoružanja koji postoje u OSBiH tek rješavati u narednom periodu i to isključivo uz konačnu odluku Predsjedništva BiH.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se i BiH nalazi na spisku zemalja koje su, uoči rata u Južnoj Osetiji, vojno pomagale Gruziju.

Prema tom saopćenju, vojnu pomoć Gruziji su pružale SAD, Bugarska, Velika Britanija, Mađarska, Grčka, Litvanija, Letonija, Estonija, Turska, Francuska, Češka, Izrael, Bosna, Srbija i Ukrajina.