Pismo radnika iz Azerbejdžana
0

"Nije istina da su nam oduzeti pasoši!"

Piše: Tatjana Sekulić
Građevinski radnici iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Azerbejdžanu obratili su se redakciji portala Sarajevo-x.com pismom u kojem tvrde da im firma 'Serbaz' u kojoj su zaposleni ne duguje novac, te da im nisu oduzeti pasoši, kako su prenijeli pojedini bosanskohercegovački mediji.

"Za nepune tri godine koliko smo uposleni u firmi 'Serbaz' niti jednom se nije desilo da ne dobijemo zarađeni novac. Također, firma nam obezbjeđuje besplatan smještaj, tri dnevna obroka, ali i besplatnu avionsku kartu", kazali su predstavnici bh radnika u Azerbejdžanu u pismu koje su poslali na adresu portala Sarajevo-x.com.

Radnici tvrde da mjesečne zarade podižu svakih šest mjeseci isključivo zbog problema čuvanja zarade, te da se do sada još nije desilo da im firma ne isplati zarađeni novac.

"Dešavalo se da su zbog kašnjenja uplata investitora nama radnicima kasnile plate, no dugovanja su uvijek bivala redovno izmirena", navodi se u pismu građevinskih radnika.

Do problema je došlo kako navode građevinari zbog toga što Ministarstvo sporta u Azerbejdžanu, zbog trenutne krize, nije isplatilo radnicima novac za rad na sportskom kompleksu u gradu Mingechauru.

"Zbog krize u Azerbejdžanu Ministarstvo sporta nije izdvojilo novac iz budžeta za izvedene radove na sportskom kompleksu zbog čega su radovi obustavljeni do februara naredne godine, a određeni broj radnika se do februara mora vratiti nazad u Bosnu i Hercegovinu. Investitori kasne s uplatom novca i zbog toga kasne i plate radnicima, no mi smo ubjeđeni da će taj novac biti isplaćen, a u prilog tome govori i činjenica da je blizu 150 radnika koji trebaju kući već dobilo plate i akontaciju. Napominjemo, da je stotinu radnika već otišlo nazad u Bosnu i Hercegovinu i njima je isplaćen zarađeni novac", tvrde radnici firme "Serbaz", dodajući da im je također ponuđeno da i dalje ostanu u Azerbejdžanu i rade na drugim gradilištima.

Radnici su također poručili da su netačni navodi jednog od radnika koji se obratio medijima u Bosni i Hercegovini tvrdeći da bh. radnici u Azerbejdžanu gladuju, te da moraju prodavati vlastite stvari kako bi preživjeli.

"Nevjerovatna je izjava tog radnika da smo mi ovdje dovedeni kao fudbaleri, pa gdje bi 600 'fudbalera' iz Bosne i Hercegovine moglo igrati? Tačno je da ponekad bude problema sa registracijom koja je obaveza investitora, a zbog česte izmjene zakona dešava se da ta registracija traje određeni vremenski period. No, radnicima se u svakom slučaju plati za sve ono što urade i mi ne želimo da zbog takvih nesavjesnih radnika ispaštamo jer smo zainteresirani za daljnji rad u Azerbejdžanu", istakli su radnici u pismu upućenom redakciji portala Sarajevo-x.com.

Napominjemo, prije nekoliko dana banjalučka Alternativna televizija je objavila informaciju da je nekoliko stotina građevinskih radnika iz BiH već mjesec dana bez novca i pasoša, te da traže način kako da se vrate iz Azerbejdžana.

Nakon toga Ambasada BiH u Ankari, koja nerezidentno pokriva Republiku Azerbejdžan, 19. oktobra 2009.g. uputila je zvaničnu notu ambasadi Azerbejdžana u Ankari kojom se traži detaljna informacija o situaciji u kojoj su se našli bh. radnici zaposleni u Azerbejdžanu posredstvom agencije iz Gradiške.

GK BiH u Istanbulu informisao je MVP BIH da je od strane člana rukovodstva firme u kojoj su zaposleni naši radnici u Azerbejdžanu Radeta Ljubičića obavješten da se trenutno vode pregovori sa novim rukovodstvom firme, te da se nada da će isplata zaostalih plata početi 20.oktobra 2009.g.

G. Ljubičić je također naveo da su putne isprave radnika u sigurnim prostorijama firme i u svakom momentu dostupne radnicima, a da je zbog nezadovoljstva statusom, grupa od oko 100 radnika najavila odlazak iz Azerbejdžana.