Mustafa Mujezinović
0

"Nije istina da je MMF kritikovao Vladu"

Sarajevo-x.com
Iako se jučerašnji sastanak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda sa predstavnicima federalne vlasti održao iza zatvorenih vrata, špekulira se da tim MMF-a nije bio zadovoljan mjerama uštede u federalnom nivou, čime je druga tranša kredita u iznosu od 1,2 milijarde dolara dovedena u pitanje.

No, premijer FBiH Mustafa Mujezinović, koji je jučer prisustvovao ovom 'kurtoaznom sastanku', negirao je tvrdnje o negativnim kritikama na račun federalne vlasti.

"Nije istina da je MMF kritikovao Vladu, reakcije su bile vrlo pozitivne. Nažalost, još uvijek jedan dio javnosti razmišlja po principu 'ako oborimo dogovor sa MMF-om, vratiti će se stare plate', no prava istina je da ako kreditna sredstva ne budu odobrena, plate će biti još više smanjene“, istakao je Mujezinović za naš portal, dodajuću da pred federalnom vlasti još predstoji dugačak spisak obaveza, između ostalih i donošenje potrebnih zakona, uvođenje imovinskog cenzusa i drugo.

Prema njegovim navodima, najveću primjedbu delegacija MMF-a je imala na visinu funkcionerskih plata. Administrativna komisija oba doma Parlamenta i Vlade FBiH donijela je odluku da septembarske plate 197 funkcionera budu smanjene za deset posto.

Visoki poslanički paušal umanjen je za 10 posto, a ukinute su naknade za takozvana četiri vikenda, troškove prijevoza, rad u komisijama te naknade za odvojeni život. No, smanjenje plata se odnosi na platu iz juna koje iznosi 2.700, a ne onu iz decembra koja je iznosila 1.500 KM, čime se nisu postigle dovoljne uštede iz pisma namjere. No, Mujezinović ističe da funkcionerske plate nisu najveći problem za postizanje dogovora sa MMF-om.

"Nemam namjeru da branim nikoga, jer ja nisam donio tu odluku. No, stalnim potezanjem pitanja funkcionerske plate samo razvlačimo pamet i dovodimo se u pitanje da ne ispunimo ostale uslove koje se traže od nas. Ako ja trebam da radim za 100 KM, radit ću, ali šta je sa ostalim mjerama, šta je sa jedinstvenim registrom svih budžetskih davanja, zašto se ne niko ne zapita zašto on još nije uspostavljen?“ pita se premijer.

Danas je iz njegovog kabineta saopćeno da Mujezinović nije član Administrativne, niti bilo koje druge komisije koja se bavi utvrđivanjem visine primanja funkcionera.

Delegacija MMF-a koja je ove sedmice boravila u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini najvjerovatnije će u utorak i zvanično objaviti ocjene dosadašnje provedbe mjera štednje, o kojima će ovisiti prebacivanje druge tranše kredita.