{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nije dobro jedan narod držati u političkoj frustraciji"

S
24.5.2011. u 19:45
0
22
"Nije dobro jedan narod držati u političkoj frustraciji"
0
"Nije dobro jedan narod držati u političkoj frustraciji"
Nikola Špirić
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izrazio je očekivanje da će Predsjedništvo BiH u ustavnom roku predložiti novog predsjedavajućeg Savjeta ministara i da će on biti kandidat HDZ-a BiH, ocijenivši da nije dobro jedan narod dugo držati u političkoj frustraciji.
"Vjerujem da će Predsjedništvo u ustavnom roku predložiti novog predsjedavajućeg Savjeta ministara koji će imati podršku i čiji će kabinet imati podršku. To može da se desi za 15 dana, ali i ne mora", rekao je Špirić Srni i dodao da "politika isključivosti nije saveznik uspjehu".

Špirić kaže da svi moraju "spustiti letvice", jer je veoma vžno formirati Savjet ministara i komotnu većinu koja će se baviti ustavnim reformama - pitanjima imovine i popisa stanovništva.

"Smatram da bi, ukoliko je predsjedavajući parlamenta iz HDZ-a 1990, dobro bi bilo da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude iz HDZ-a. Nije dobro jedan narod držati u političkoj frustraciji toliko dugo, jer to nije saveznik provođenja reformi", smatra Špirić.

On je napomenuo da "političko Sarajevo u ovom slučaju mora da pokaže potrebnu političku širinu da bi zemlja uspjela u cjelini" i dodao da će, ako se to dogodi, Predsjedništvo BiH sasvim sigurno imati kapacitet da u ustavnom roku predloži predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ukoliko bude nadmudrivanja bojim se da se i Predsjedništvu ne vežu ruke", dodao je Špirić.

Kada je riječ o formiranju vlastu u BiH, Špirić je ocijenio je da je dobro što su u tom slučaju napravljeni prvi koraci i da ne treba dugo čekati na drugi korak, te dodao da sistem rotacije nikoga ne obespravljuje.

"Ne treba dugo čekati na sljedeći korak, jer se u BiH nikad ne zna da li je na pomolu zaplet ili rasplet", rekao je Špirić ističući kako bi volio da se što prije iskoriste ustavni rokovi i konstituiše novi Savjet ministara BiH.

Špirić kaže da bi to bilo stvaranje novog kredibiliteta, nove snage i novog povjerenja što je korisno za sve u BiH i ističe da je pitanje rotacije u BiH njen stabilizator kojim se stvara osjećaj da je ovo država svih koji u njoj žive.

"Nažalost, dobronamjerno ili ne taj stabilizator se često pretvara u detonator, a ne bih želio da nam se to desi, jer je ovo naša zemlja i svi treba da shvatimo da na bitnim mjestima postoji sistem rotacije koji nikog ne obespravljuje, a stvara dozu minimuma patriotizma kao garancije uspjeha", rekao je Špirić.

U nastavku konstitututivne sjednice Predstavničkog doma u petak, 20. maja, za predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran je Denis Bećirović, za prvog zamjenika predsjedavajućeg Milorad Živković, dok je mjesto drugog zamjenika predsjedavajućeg pripalo Boži Ljubiću.

Članovi Predsjedništva BiH počeli su međusobne konsultacije o provođenju i ispunjavanju procedure u nadležnosti ove institucije oko predlaganja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, izjavio je juče Srni Boris Buha, savjetnih srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: