{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nije bilo namjernih napada na civile"

S
15.9.2010. u 12:10
0
12
"Nije bilo namjernih napada na civile"
0
"Nije bilo namjernih napada na civile"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić danas je pred Haškim tribunalom, unakrsno ispitujući svjedoka Almu Mulaosmanović-Čehajić, tvrdio da tramvaj u kojem se ona nalazila 25. februara 1995. godine u Sarajevu nije gađan "namjerno i zločinački", već je to bila razmjena vatre u koju je svjedokinja slučajno upala.
Čehajićeva je tog dana tramvajem sa Baščaršije išla ka Stomatološkom fakultetu. Na raskrsnici, sa koje je ona gledala prema Kasarni "Maršal Tito", nekoliko hitaca je pogodilo tramvaj, a ona je pogođena u ruku. Pucnji su, prema njenom svjedočenju, došli sa područja Grbavice i Vraca.

Karadžić je tvrdio da je na putu kojim je tramvaj išao "sve bilo puno legitimnih ciljeva". On je svjedokinju pitao da li zna da su jedinice Armije BiH bile stacionirane na Stomatološkom fakultetu, a Čehajićeva je rekla da za to prvi put čuje.

Pozivajući se na tadašnje izveštaje Srne, Karadžić je naveo da su "istog dana muslimanski snajperisti sa mosta Vrbanja ranili penzionera Mališu Bogdanovića, čime je došlo do flagrantnog kršenja primirja", te da su, prema drugoj vijesti tog dana, "muslimanski snajperisti otvarali vatru na kasarnu u Lukavici, na Vogošću, Grbavicu i Kasindolsku ulicu".

Karadžić je pitao svjedokinju da li može da potvrdi da je tog dana došlo do razmjene vatre, a Čehajićeva je odgovorila da "tog dana nije čula pucnjavu, do incidenta s tramvajem".

Navodeći da "ne dovodi u pitanje da se incident desio", Karadžić je rekao da "saosjeća sa svima koji su bili u Sarajevu", ali da mu je "stalo da se zna šta se tamo dešavalo, jer Srbi nisu uradili to što im se pripisuje".

Sudija Howard Morrison pitao je svjedokinju da li je na dan kada se incident dogodio imala maramu, a ona je odgovorila da nije i da je nosi od 2003. godine.

Tužilaštvo je izvelo svog novog svjedoka, penzionisanog majora kanadske vojske Francisa Roya Thomasa, koji je u Sarajevu bio šef posmatrača UN od oktobra 1993. do jula 1994. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: