BiH
7

Nije bilo kvoruma za sjednicu o provođenju presude "Sejdić i Finci"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako blagovremeno zakazana, danas, usljed nedostaka kvoruma, nije mogla biti održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Umjesto sjednice Zajedničke komisije održan je neformalni radno-konsultativni sastanak na kojem je njen predsjedavajući Šefik Džaferović informirao o pismu koje mu je uputila zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić, a u kojem su sadržani zaključci Komiteta ministara Vijeća Evrope (VE) u vezi s implementacijom presude u predmetu "Sejdić i Finci".

Po njegovim riječima, Komitet ministara VE insistira na tome da BiH hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", uz jasne rokove za provođenje ovih aktivnosti, a da bi se presuda izvršila na vrijeme prije slijedećih općih izbora na nivou države.

Kako Mijić u svom dopisu navodi, na sastanku Komiteta ministara VE održana je debata o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" protiv BiH.

U zaključcima Komiteta ministara VE , koje je članovima Zajedničke komisije predočio Džaferović, izraženo je žaljenje što politički lideri BiH nisu postigli konsenzus o sadržaju ustavnih i zakonskih amandmana radi otklanjanja diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti u izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

U vezi s tim, Komitet ministara VE zaključio je da postoji rizik da ustavni i zakonodavni kontekst u kojem će se održati naredni opći izbori u BiH neće biti u skladu sa zahtjevima Evropske konvencije, niti s obavezama BiH prema Konvenciji.

Istovremeno, Komitet ministara VE još jednom je pozvao vlasti u BiH da izvrše presudu što je moguće prije, u skladu sa svojim obavezama prema čl. 46. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Džaferović je podsjetio na hronologiju dosadašnjih aktivnosti Zajedničke komisije u pogledu obaveza na uobličavanju amandamana na Ustav BiH, odnosno izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uključujući i izvještaje koje je sačinila krajem 2011. i u martu 2012. godine, te kasniju dinamiku dogovora na nivou lidera političkih stranaka, kao i pregovora pod okriljem Evropske komisije i pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea (Brisel, Budimpešta, Prag, Sarajevo).

Tokom ovog radno-konsultativnog sastanka prisutni članovi Zajedničke komisije oba doma PSBiH istaknuli su spremnost da se maksimalno angažiraju u okviru njenog mandata.

Sumirajući rezultate ovog sastanka, Džaferović je kazao da će uputiti pismo predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda PSBiH u kojem će ih izvijestiti o pismu agentice BiH Monike Mijić, te zatražiti njihovo očitovanje u vezi s tim.