Elektroprenos BiH
0

Nije bilo delkaracije ni odluke, već samo vladini zaključci

FENA
Vlada RS-a nikada nije usvojila deklaraciju niti donijela odluku o jednostranom povlačenju iz “Elektroprenosa BiH“, izjavila je danas glasnogovornica premijera RS-a Milorada Dodika Biljana Bokić.

Bokić je za Fenu podsjetila da je Vlada RS-a usvojila samo zaključke u vezi s problemima u radu zajedničke korporacije.

U zaključcima Vlade RS-a, dodala je, istina je postoje elementi koji sugerišu da bi se RS mogla povući iz "Elektroprenosa BiH" ukoliko se ne riješe pitanja funkcionisanja zajedničke kompanije i zaštite prava svih akcionara.

Ona je kazala kako, očigledno, većina medija, pa ni OHR nisu pažljivo pročitali Vladine zaključke.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da su na današnjem sastanku ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira primili k znanju činjenicu da je Vlada RS-a povukla svoju deklaraciju o jednostranom povlačenju iz "Elektroprenosa BiH" i usvojila novi zaključak.

"Time je ispunjen zahtjev ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Novim zaključkom zadržani su elementi koji sugeriraju da bi se RS mogla jednostrano povući iz 'Elektroprenosa BiH'. Ambasadori Vijeća ponovo su izrazili čvrst stav da se jedan entitet ne može jednostrano povući iz 'Elektroprenosa BiH' ili iz bilo koje druge već ranije dogovorene reforme", kazao je Lajčak, saopćeno je danas iz OHR-a.

"Međunarodna zajednica će se uključiti u međuentitetske razgovore čiji je cilj rješavanje preostalih otvorenih pitanja vezanih za potpuno funkcioniranje 'Elektroprenosa BiH'. Očekujemo od svih partnera da se ozbiljno angažuju na iznalaženju rješenja”, rekao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.