Sarajevo
90

Nihad Uk najavio otvaranje javnog poziva za taksiste: Subvencije za kupovinu električnih vozila

S. Š.
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo (Screenshot/BHRT)
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo (Screenshot/BHRT)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk gostovao je jutros u jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorio o najaktuelnijim dešavanjima u Kantonu Sarajevo, kao i dugogodišnjem programu s ciljem smanjenja prekomjerne zagađenosti zraka.

Na samom početku svog gostovanja, Uk je komentarisao predstojeći štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo koji je najavljen za 29., 30. i 31. januar.

"Resorna ministrica vodi pregovore, sastanak je zakazan za ponedjeljak i mislim da štrajk ne bi trebalo da utječe na funkcionisanje. Ja lično podržavam sve vidove štrajka, sindikati mogu pokazati svoje nezadovoljstvo - ne samo ovaj sindikat, već svi. Imamo respekt ako je štrajk u skladu sa zakonom", kaže Uk.

Što se tiče konkretnog zahtjeva sindikata obrazovanja KS koji se odnosi na povećanje plata, Uk kaže da nema novca.

Međutim, najavljuje da će biti određene budžetske rokade ukoliko se potpiše novi kolektivni ugovor.

"Bez obzira što je veliki budžet, onu večer kad smo mi usvojili budžet mi smo 2/3 potrošili. Posmatrajući budžet FBiH i budžet KS, to su ogromne neke svote novce, ali kada vidite strukturu budžeta, na šta to sve ide, to se brzo istroši. Još uvijek nismo donijeli odluku veličinu iznosa za kolektivni ugovor prosvetara. Novca nemamo, ali ćemo napraviti neke druge budžetske rokade da ispoštujemo ono što se dogovori", dodaje.

Uk je potom prokomentarisao i tzv. SAFER dokument koji je izazvao dosta reakcija. On kaže da je lično iščitao dokument te da nije pronašao, tekstualno, ništa sporno i smatra da ne ugrožava sekularno obrazovanje.

Protekle sedmice su studenti u studentskom domu na Bjelavama održali protest zbog katastrofalnog stanja u kom se centar nalazi. Uk kaže da je bunt studenata opravdan.

"Opravdan je bunt studenata. Jučer je Vlada KS razriješila dosadašnjeg direktora centra Amara Dovadžiju koji je podnio ostavku", naglasio je Uk te se, potom, dotakao i rješavanja stambenog pitanja i nezadovoljstva koju su mladi iskazali u prethodnom periodu oko visine subvencija za rješavanje stambenog pitanja.

"Većinski je Vlada KS da svi dobiju linearno iznos novca, nije bilo dovoljno novca da se cjelokupni iznos do 12.000 KM isplati. Žao mi je što se napravila cjelokupna situacija, ali ovo nam je nauk za buduće javne pozive, da izmijenimo kriterije", kaže.

Što se tiče popravke trenutne situacije, kako kod studentskog doma, tako i kod zagađenja zraka, Uk kaže da se stvari ne mogu preko noći promijeniti ali ističe da se radi na nekim projektima u cilju smanjenja zagađenosti zraka.

"U ovom trenutku se radi niz projekata u cilju poboljšanja zraka. Mogu najaviti da će uskoro biti otvoren javni poziv koji će uključivati taksi vozila. U KS ih ima 1.000 registrovanih. Želimo da napravimo javni poziv gdje će taksisti imati subvenciju za kupovinu električnih vozila. Radimo na izmjenama regulativa kod priključaka za plin, vezano za zamjenu ložišta pregovarali smo EBRD-om. Radi se na ovom rješavanju, ali je ovo problem koji ne može preko noći biti riješen", zaključio je Uk.