Oštra reakcija
228

Nihad Omerović odgovorio Softiću: Svjesni ste kakve ste brutalne i zlonamjerne neistine iznijeli

I. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon reakcije potpredsjednika SDA Safeta Softića na raspravu koalicionih partnera Milorada Dodika i Elmedina Konakovića, odgovorio mu je i zastupnik u Parlamentu BiH Nihad Omerović.
Softić je u svom komentaru naveo da se pokušava sakriti protjerivanje Bošnjaka iz državnih institucija te da je aktuelna vlast "javnom razmjenom uvreda i dogovorenim sukobima, poput ovog između Milorada Dodika i Elmedina Konakovića, pokušava sakriti međusobnu trgovinu na štetu bošnjačkog naroda".

Omerović je na svom Facebook profilu objavio opširan odgovor Softiću u kojem je naveo da je siguran da je Softić i sa svjestan kakve je "brutalne i zlonamjerne neistine iznio", ali da vjerovatno nije imao izbora do prihvatiti i stati iza njih.

"Kao neko ko predstavlja spoj vjere i politike trebali biste dobro znati da ne biste smjeli lagati i pokušavati dovesti građane u stanje zablude. 'Vaša' reakcija ne mijenja činjenice, a činjenica je da je upravo SDA, za razliku od Trojke, dala u prošlom mandatu SNSD-u četiri ministarstva u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Samo godinu dana unazad, dok je vaša stranka, gospodine Softiću, (SDA) bila u vlasti (zajedno sa HDZ-om, SNSD-om, DF-om), u sastavu Vijeća ministara BiH imali smo četiri Srbina, tri Bošnjaka i tri Hrvata", poručio je.

Poručio je da u sastavu aktuelnog Vijeća ministara BiH probosanski blok ima jednog ministra više: tri Bošnjaka i jednog ministra iz reda Ostalih, tri Srbina i tri Hrvata.

"Gospodine Softiću, prethodni i sadašnji sastav Vijeća ministara BiH su činjenice, ljudi koji su obnašali funkcije su stvarni. Činjenica je također da je za vrijeme mandata SDA, a ne za vrijeme mandata Trojke, za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imenovan Darko Ćulum čije imenovanje danas licemjerno osporavate. Poznato vam je, a poznato je i građanima Bosne i Hercegovine, kako je kadar SDA, Osman Mehmedagić, urušio i srozao ugled Obavještajno-sigurnosne agencije BiH", kazao je.

Napomenuo je da unutar OSA-e nijedna pozicija na kojoj je bio Bošnjački kadar nije data ni Srbima ni Hrvatima, samo što su sada na pozicijama profesionalci, a ne stranački srednjoškolci.

"Ovi prvi su polagali vama unutar SDA računa, ovi drugi državi, pa je razumljivo zašto to ne doživljavate više kao 'vaše'", rekao je.

Omerović je podsjetio da je dva prethodna mandata Softić bio dio vlasti na nivou državnih institucija. Zatražio je i odgovor na pitanje kojeg tačno dana, sata ili minute, za vrijeme njegovog mandata, na čelu Uprave za indirektno oporezivanje BiH se nalazio Bošnjak?

"Taj dan, sat ili minuta ne postoje. Sve vrijeme vaše vladavine Upravom za indirektno oporezivanje BiH rukovodio je kadar HDZ-a BiH. Ne možete nama gospodine Softiću ni Vi ni Vaša SDA podmetati izdaju i prodaju države. Vi ste ti, zahvaljujući kojima je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izabrana Dušanka Majkić iz SNSD-a, koja je HDZ-u dala Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalni zavod za zapošljavanje, koja je podastrla cijelu Federaciju BiH kako bi se Sebija Izetbegović zadržala na poziciji direktorice KCUS-a", kazao je.

On je poručio da je izdaja kada od Federalne uprave policije i OSA BiH napravite stranački represivni aparat koji služi za montiranje procesa protiv političkih protivnika.

"Koja vam ideologija gospodine Softiću, politička ili vjerska, dozvoljava da podržavate ljude povezane s kriminalnim organizacijama? Mi smo za kratko vrijeme te devijacije uspjeli popraviti i to vam smeta. Zato i napadate. Možemo gospodine Softiću i o reviziji tužbe kao i o činjenici da je vaš predsjednik, Bakir Izetbegović, istjerao dva međunarodna člana iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i time onemogućio neutralnost i nepristrasnost u radu ove važne komisije, a da ne govorim o tome da je prekršio Aneks 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je.

Mišljenja je da je Softić sebi dopustio nakon toliko godina, da umjesto pravim vrijednostima, postane lojalan "rušiteljima državnih institucija, promotorima lažnih fakultetskih diploma i neznanja, optuženicima, odnosno da bude lojalan formalnom predsjedniku i stvarnoj predsjednici SDA.

"O vašim postupcima i izdajama mogli bi danima, ali nećemo. Gospodine Softiću, mi Vas ne krivimo zbog reakcije. Znamo da ste natjerani. Napadati na Elmedina Konakovića znači poene kod Izetbegovića, a poeni mogu značiti da će vas možda i biti u kadrovskim kombinacijama za vrh stranke. Borba je", zaključio je.