"Nečastan čin"
131

Nihad Čolpa predlaže zaključak: Bez nove vlade FBiH nema dodatnog zaduživanja

V.K.
Novo zaduživanje je nečastan čin (Foto: I. Š./Klix.ba)
Novo zaduživanje je nečastan čin (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa uputio je inicijativu za usvajanje zaključka prema kojem se Parlament FBiH obavezuje da neće odlučivati o dodatnim zaduženjima sve dok se ne imenuje novi saziv Vlade FBiH.

Kako je naveo Nihad Čolpa u obrazloženju ove odluke, ukoliko se ne formira novi saziv Vlade FBiH do izbora 2022. godine, može uslijediti još veća politička nestabilnost.

"Neuspostavljanje vlasti na nivou Federacije BiH obesmišljava sam proces izbora, jer su građani birali svoje predstavnike, ali do danas nije izabrana vlast kojom bi bila ispoštovana volja građana. U konačnici može značiti da su glasači prevareni i da se u njihovo ime kreditno zadužuju strukture koje nemaju njihovu podršku", navodi Čolpa.

Pored toga, Čolpa ističe kako aktuelnoj Vladi FBiH nedostaje nekoliko ministara te ona kao takva nema legitimitet i kapacitet da odlučuje o ovako značajnim pitanjima za građane Federacije.

"Apelujem na kolege u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da usvoje predloženi zaključak, kako bi onemogućili bilo kakvu raspravu o dodatnom zaduženju građana FBiH, dok se ne formira novi saziv vlade u skladu s rezultatima posljednjih izbora. Mostar više nije slučaj, ali je FBiH postala slučaj", izjavio je Nihad Čolpa i naglasio da pregovori s MMF-om podrazumijevaju da entiteti i kantonalne vlade izađu s programima mjera za ekonomski oporavak.