BiH
0

Nihad Bojadžić uskoro izlazi iz pritvora

Klix.ba
Nihad Bojadžić, optužen za zločine u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, bit će pušten iz pritvora čim se završi procedura knjiženja jemstva, objavio je Birn Justice Report.

Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u pritvoru je od novembra 2009. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je počinio zločin u Trusini. U tom predmetu, koji je još toku, optuženom je istekao pritvor koji po zakonu može trajati najduže tri godine od potvrđivanja optužnice.

Međutim, Sudsko vijeće je u odvojenom predmetu – za zločine u Jablanici – odredilo pritvor Bojadžiću do kraja maja ove godine, odnosno dok se ne završi procedura knjiženja jemstva kao garant da neće pobjeći iz BiH.

Bojadžić, koji je rodom iz Novog Pazara (Srbija), ima dvojno državljanstvo.

Odbrana je na ročištu o određivanju pritvora održanom u petak, 26. aprila, navela da je Bojadžićev prijatelj ponudio nekretnine u iznosu od oko 746.000 konvertibilnih maraka kao garant da on neće pobjeći, što je Sud BiH prihvatio.

Nakon što izađe iz pritvora, Bojadžić će, prema odluci Suda, biti u kućnom pritvoru a policija će ga obilaziti jednom dnevno.

Bojadžiću se sudi za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje hrvatskih zarobljenika u Jablanici tokom druge polovine 1993. godine.

Njemu se sudi i za ubistva Hrvata u selu Trusina kod Konjica, počinjena 16. aprila 1993. godine, gdje trenutno Odbrane optuženih provode dokaze.

Zajedno sa Bojadžićem, za zločine u Trusini sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.