Epilog slučaja
422

Nigerijski studenti koje je hrvatska policija prebacila u BiH konačno vraćeni kući

A. P.
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Služba za poslove sa strancima je danas, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, udaljila s teritorije Bosne i Hercegovine dvije osobe E. K. C. i A. U. A., državljane Nigerije.
Navedene osobe su legalno boravile u Republici Hrvatskoj te su nezakonito iz Republike Hrvatske ušle na teritoriju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Služba za poslove sa strancima je preduzela neophodne mjere i radnje te im je izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

S obzirom na to da su Nigerijci u toku postupka izrazili želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt s nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

Cijeneći najbolji interes navedenih osoba, proveden je postupak njihovog udaljavanja te su oni samostalno i dobrovoljno, uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hercegovine, letom preko Istanbula za Nigeriju.

Podsjetimo, ovi mladići u Hrvatsku su došli na takmičenje, a tamošnja policija ih je, vjerovatno misleći da su migranti, prebacila u BiH.

Vezani članci