BiH
0

Nigerijac i trojica Afganistanaca smješteni u Imigracioni centar

FENA
Četiri ilegalna migranta afro-azijskog porijekla, koji su otkriveni na području Tešnja, smješteni su kasno sinoć u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Prema izjavama koje su dali inspektorima za strance, riječ je o jednom državljaninu Nigerije i trojici Afganistanaca od kojih dvojica tvrde da su maloljetni.

U svojim izjavama su naveli kako su u našu zemlju došli iz Makedonije gdje su proveli posljednjih mjesec i po. Cilj im je bio domoći se neke od zemalja Evropske unije. Naveli su kako im je izvjesni državljanin Makedonije ponudio pomoć da se ukrcaju u kamion koji ide ka EU i netražeći novac ili bilo kakavu drugu protuuslugu za to. Tvrde da su se tri dana vozili u kamionu crnogorskih registracijskih tablica, u koji su ušli bez znanja vozača. Otkrili su ih radnici prilikom istovara voća koje je iz Grčke dopremljeno u Jelah.

Odmah je o ovom slučaju obaviještena tešanjska policija, koja je utvrdila kako je na jednom mjestu prerezano carinsko uže kuda su ilegalni migrant ušli u kamion najvjerovatnije u Makedoniji ili Srbiji.

Ilegalni migranti predati su inspektorima za strance Terenskog centra Službe u Zenici.

S obzirom da ne posjeduju nikakva identifikaciona dokumenta, tek slijedi utvrđivanje njihovog identiteta te statusa u Makedoniji iz koje su prema vlasitim izjavama došli u BiH.

Ukoliko se te tvrdnje potvrde, oni će na osnovu Sporazuma o readmisiji biti vraćeni u Makedoniju uz već izrečene mjere protjerivanja i ponovne zabrane ulaska u BiH u naredne dvije godine. Do okončanja te procedure boravit će u Imigracionom centru, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.