BiH
0

Nigel Casey potvrdio podršku britanske vlade Sudu BiH

FENA
Nigel Casey
Nigel Casey
Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey posjetio je danas Sud Bosne i Hercegovine gdje se sastao s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso.

Predsjednica Kreso je informirala ambasadora o najvažnijim aktivnostima i rezultatima koje je realizirao Sud BiH, kao i aktuelnim problemima s kojima se ova institucija susreće u ostvarivanju svoje uloge, saopćeno je iz Suda BiH.

Ambasador Casey izrazio je snažnu podršku britanske Vlade Sudu BiH te istaknuo da vladavina prava ne smije biti upitna, jer je ključna za ispunjavanje evropskih standarda i pristupanje BiH euroatlanskim integracijama.

Naglasio je i važnost nastavka strukturalnog dijaloga, ali bez ikakvih političkih uticaja, te dodao da nezavisno pravosuđe u demokratskim zemljama nema nikakvu alternative.

Kreso je izrazila zahvalnost Vladi Velike Britanije koja je kao zemlja donator, putem Ureda registrara, značajnim finansijskim sredstvima ali i stručnim kadrovima, podržavala osnivanje i nesmetano funkcioniranje Suda BiH u punom kapacitetu.

Dodala je da izuzetno cijeni spremnost britanske Vlade, ali i Ambasade u Sarajevu, da u ovim izuzetno osjetljivim trenucima nastavi pružati podršku pravosudnom sistemu na državnom nivou.