{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nigel Casey novi ambasador Velike Britanije u BiH

S
13.12.2010. u 13:24
0
13
Nigel Casey novi ambasador Velike Britanije u BiH
0
Nigel Casey novi ambasador Velike Britanije u BiH
Nigel Casey
Nigel Casey, član Viktorijanskog reda, imenovan je za ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, a na toj poziciji naslijedit će Michaela Tathama koji će preći na novu dužnosti u diplomatskoj službi. Novi ambasador preuzet će ovu dužnost u ljeto 2011. godine.
Casey trenutno obavlja dužnost zamjenika visokog komesara u Britanskom visokom komesarijatu u New Delhiju. Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije pridružio se 1991. godine i od tada je radio u Južnoj Africi, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Indiji.

U Južnoj Africi služio je u periodu tranzicije iz aparthejda u višepartijsku demokratiju, a 1995. godine proglašen je članom Viktorijanskog reda. Potom je u Washingtonu obavljao dužnost ličnog sekretara britanskog ambasadora, a nakon toga se vratio u London, gdje se bavio pitanjima nuklearnog naoružanja, te radio kao pomoćnik britanskog predstavnika u G8. Tokom tri godine radio je na političkim pitanjima u britanskoj ambasadi u Moskvi, a potom se vratio u London gdje je bio šef Grupe za Irak u okviru Ministarstva vanjskih poslova. 2007. godine imenovan je za političkog savjetnika u New Delhiju gdje je potom unaprijeđen u zamjenika visokog komesara 2009. godine.

Studirao je savremenu historiju na Univerzitetu u Oxfordu. Oženjen je i ima sina i kćerku.

Povodom njegovog imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini, izjavio je: "Obradovan sam i počastvovan što preuzimam ovu dužnost. Pružanje podrške Bosni i Hercegovini na putu ka mirnoj, prosperitetnoj i pluralističkoj državi, potpuno integrisanoj u evropsku porodicu, je jedan od najvećih prioriteta britanske vlade. Veoma se radujem tom izazovu, te što ću živjeti u jednom od najljepših i kulturno najživljim gradova Evrope", saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: