Izabrana najbolja reportaža
116

Nidžari Ahmetašević dodijeljena nagrada "Ekrem Tinjak"

Piše: A. Panjeta
Nidžara Ahmmetašević (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Nidžara Ahmetašević (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Novinarka Nidžara Ahmetašević odlukom 16-članog žirija prva je dobitnica novinarske nagrade za najbolju reportažu koja nosi ime po prerano preminulom novinaru magazina Start BiH Ekremu Tinjaku.

Nagrada je Ahmetaševićevoj dodijeljena za reportažu "Prijedorski logori smrti: Devetnaest godina tišine", objavljenu u magazinu Slobodna Bosna. Novinar Ekrem Tinjak posebno je volio raditi reportaže, pa je zbog toga izabran upravo taj novinski žanr. Članovi žirija su radili neovisno jedni od drugih ocijenivši reportaže označene rednim brojevima ocjenama od jedan do pet.

"Drago mi je da sam dobila ovu nagradu. Poznavala sam kolegu Ekrema Tinjaka i cijenila njegov rad, znam koliko je volio reportaže i samim tim mi je ova nagrada i obaveza da je u narednom periodu opravdam", kazala je Nidžara Ahmetašević. Uručena joj je plaketa i nagrada "Ekrem Tinjak", koju je izradio akademski kipar Admir Halilović. Osigurana je i novčana nagrada od 2.000 KM.

Novinarsku karijeru Tinjak je započeo u Večernjim novinama, iz kojih 1999. godine odlazi u magazin Start BiH, gdje je radio do posljednjeg dana. Teška bolest nije ga spriječila da nastavi pisanj u kojem je, kako je znao reći, pronalazio dodatnu snagu za borbu protiv opake bolesti. Bio je i jedan od inicijatora uspostave novinarske nagrade "Srđan Aleksić", koju grupa nevladinih organizacija iz BiH dodjeljuje za novinarske tekstove o marginaliziranim i ranjivim grupama

U žiriju su bili Nađa Ridžić, Vildana Selimbegović, Faruk Borić, Samir Pinjagić, Asaf Bećirević, Dejan Jazvić, Željko Kopanja, Bakir Hadžiomerović, Almir Panjeta, Suzana Mijatović, Jasmin Maričić, Aleksandar Trifunović, Mladen Bošnjak, Duška Jurišić, Milan Šutalo, Milkica Milojević, a predsjednik žirija bio je Dario Novalić.

Konkurs je organiziran uz podršku OSCE-a, Ureda za slobodu medija u Beču te udruženja Pozitivne vrijednosti.