Italijanski ambasador
56

Nicola Minasi: BiH je moderna, ali čuva i tradicije koje u mojoj državi nestaju

Piše: Mirza Abaz
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, u intervjuu za Klix.ba otkrio je kako se osjeća u našoj zemlji otkako je preuzeo dužnost prije dvije godine, povukao je paralelu između života u BiH i Italiji, pojasnio je koji su mu dnevni rituali u glavnom gradu BiH te šta ga se ovdje posebno dojmilo.

Ovaj diplomata je rođen u Rimu 26. oktobra 1973. Diplomirao je iz oblasti političkih nauka na rimskom univerzitetu Luiss 1996. godine da bi tri godine kasnije uspješno okončao i svoj master studij na London School of Economics. Godine 1999. on i započinje svoju diplomatsku karijeru i to u Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu.

On je zatim bio i zamjenik šefa misije pri Ambasadi Italije u Abu Dhabiju, potom i u Kabulu i Afganistanu. Minasi je od 2008. do 2013. godine obavljao poslove savjetnika i zamjenika šefa Krizne jedinice u Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu, a od 2013. do 2017. bio je prvi savjetnik u Stalnom predstavništvu Italije pri Evropskoj uniji u Briselu, odgovoran za prekršaje i državnu pomoć. On je akreditiran za ambasadora u BiH od Vijeća ministara BiH 29. decembra 2016. i to mu je prva diplomatska misija u svojstvu ambasadora.

Nicola Minasi ističe kako mu je zaista čast što je za svoj prvi posao ambasadora dobio zemlju kao što je BiH i govori kako se ovdje od prvog dana osjeća kao kod svoje kuće.

"Trenutno stanje u BiH ima velike sličnosti s jednim posebnim periodom za Italiju, početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. To je bio momenat u kojem se Italija počela mijenjati i ovdje mi se sviđa to što vidim znakove modernog, ali i neke tradicije koje u mojoj zemlji polako nestaju. Uvijek sam impresioniran gostoprimstvom ovdašnjih ljudi, a ponekad se osjećam i nelagodno zbog toga što mi se čini da dobijam više nego što mogu dati, ali upravo zbog toga sam ohrabren da radim još bolje u predstavljanju Italije i da je uključim u rast BiH", počinje Nicola Minasi.

Što se ostalih stvari tiče, priča nam da svaki dan nauči nešto novo i da sve bolje razumije karakter ovdašnjih ljudi. Kaže da BiH ima bogatu kulturu i da mu se sviđa što može produbiti znanje o stvarima i osobama koje su dio povijesti ove zemlje.

"Kada god to mogu, trudim se posjetiti nova mjesta i impresioniran sam ljepotom prirode. Veoma mi se sviđa to što svaka porodica, svako mjesto ima neke svoje tajne - najbolji med, specijalni sir i domaću rakiju. Sviđa mi se i smisao za humor i autoironiju i naučio sam da ako se s nekim želite sprijateljiti, morate prihvatiti i to da vas se pomalo 'zafrkava', što je uvijek korisno da ne izgubite dodir sa stvarnošću. A, onda, tu su i opasne stvari, kao naprimjer burek. Ja moram pripaziti, i sam sam se počeo pretvarati u burek", kroz smijeh nam odgovara.

Boravak u Afganistanu najteži period u karijeri

Kao i svaki diplomata, Nicola Minasi kaže kako u BiH i u Italiji živi dva potpuno različita života.

"Ovdje ranije ustajem, odem na trening ili na kurs jezika rano ujutro, zatim imam čitavu seriju sastanaka, često jedan za drugim, i moram brzo 'skakati' s jedne teme na drugu - politika, kultura, ekonomija... Trudim se sastati se s gostima i školama iz Italije, koji su u prolazu, kako bih im objasnio ulogu Italije i ohrabrio ih da sarađuju u naporima koje ulažemo u ovoj zemlji. Svaki dan posvetim malo vremena u interakciji s ljudima preko Instagrama i Twittera i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Šta više, pozivam sve da me prate na Instagramu. Zatim, barem jednom sedmično poslom idem van Sarajeva kako bih posjetio italijanska preduzeća, razgovarao s ljudima, upoznao se o projektima italijanskih kooperanata. Za razliku od toga, kada sam u Italiji, onda sam turista, razgledam prodavnice, tražim najbolji sladoled, a prije svega, trudim se da provedem što više vremena s porodicom. I trudim se razumjeti kako se mijenja moja zemlja dok sam u inozemstvu", dodao je on.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U nastavku nam govori da je interesantna stvar u poslu diplomate to da te svaka ambasada nečemu nauči ili barem ostavi važna sjećanja. Naime, ambasador Minasi je ranije boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Afganistanu i Briselu gdje je obavljao različite poslove.

"Prvi dan moje službe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio je 1. septembar 2001. Nakon deset dana moj tadašnji ambasador je otišao na odmor i meni je palo na pamet: 'Ko zna šta će se desiti. Potrebna je neka posebna situacija kako bi se održala kontrola nad ambasadom'. Taj dan je, nažalost, bio 11. septembar. Afganistan mi je apsolutno bio najteži period u karijeri, ali sam posao obavljao raspoložen, zahvaljujući šefu koji je bio izvanredna osoba. Izgubio sam nekoliko prijatelja, koji su poginuli u raznim atentatima, i to mi je bio najtužniji period. U Briselu sam radio tri i po godine u svakodnevnoj komunikaciji s Evropskom komisijom o temi primjene prava i shvatio sam koliko je kompleksno, i za državu kakva je Italija, biti dio EU. To smatram jednom velikom školom, vrlo korisnom i za moj posao u BiH", pojašnjava ovaj diplomata.

Kada ima slobodnog vremena, govori kako voli čitati, šetati i opuštati se. Trudi se, zajedno sa suprugom, pogledati što više filmova lokalnih i regionalnih reditelja kako bi bolje razumjeli bh. ambijent i mentalitet. Osim toga, priča nam da se trudi baviti i sportom, ponekad svira klavir, ali i da što više spava vikendom pošto mu fali sna tokom radnih dana.

"Neobičan Italijan" koji ne pije espresso i ne prati nogomet

Nicola Minasi sam za sebe kaže da je pomalo neobičan Italijan. On ne pije espresso i ne igra nogomet, niti gleda utakmice. Međutim, nastavlja tradiciju svojih prethodnika kada je riječ o organiziranju nogometnog kampa "Football No Limits".

"Projekt 'Football No Limits' je nastao kao ideja italijanske organizacije IPSIA ACLI koja već godinama radi u BiH. Svake godine organiziraju karavan škole fudbala u cijeloj BiH, od Bihaća do Čapljine, u sklopu kojeg na utkamicama igraju djeca svih zajednica. Prošle godine sam ih obišao u Ljubuškom, na povratku iz Makarske. Upravo su organizirali utakmice na kojima su učestvovala djeca iz cijelog kraja. Ja sam totalni antitalent za nogomet, kada sam bio dijete niko me nije htio u svom timu, ali mi se ovo veoma svidjelo i odlučili smo da im pružimo podršku. Dakle, svake godine ovaj karavan krene na put, uz pokroviteljstvo ambasade i uz pomoć Italijanske nogometne federacije", pojašnjava ambasador Italije u BiH.

Uprkos činjenici da je "neobičan Italijan", Nicola Minasi nam je ipak otkrio da je zaljubljen u Romu koja je bila njegov prvi fudbalski klub za koji i dan danas navija.

"Bilo mi je osam godina kada je Roma po drugi put osvojila italijansko prvenstvo i još uvijek se sjećam te sreće. Dakle, ja sam žuto-crven ili kao što to kažemo u Rimu 'Žut kao sunce, crven kao srce'. Što se tiče predstojeće utakmice između BiH i Italije, kako god da se završi, osjećat ću se pobjednikom zato što za BiH nastupa puno nogometaša koji igraju u Italiji, počevši od Džeke, mog najdražeg 'Romaniste'. Puno će ljudi doći iz Italije da navija za BiH, krenuvši od novinara, kooperanta i ovih istih prijatelja iz IPSIA ACLI-ja. I upravo s Nogometnim savezom BiH radimo na tome da uz utakmicu promoviramo projekt 'Football No Limits'. Bit će to jedna dobra fešta", istakao je on.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Za kraj našeg razgovora ambasador Italije u BiH priča kako je pred njim i ambasadom na čijem je čelu dosta projekata do Nove godine. Među njima preovladavaju kulturni događaji, ali i sajamska dešavanja.

"Sedmica italijanskog filma traje od 5. do 9. novembra, zatim imamo Sedmicu italijanske kuhinje od 18. do 24. novembra, a krajem novembra veliku konferenciju o 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu. Tačnije, to će biti 28. i 29. novembra. Sve informacije se nalaze na našoj internet i Facebook stranici, kao i na Twitteru i Instagramu. Svi događaji su otvoreni za javnost i ulaz je slobodan. Nakon toga imat ćemo Diplomatski zimski bazar, to je zakazano za 7. decembar u Sarajevu. Ove godine će italijanski štand biti najljepši do sada i ovo je način da se sakupi novac za djecu i da se vrati ovoj predivnoj zemlji i izvanrednim ljudima. Osim što je od koristi mnogim karitativnim organizacijama, bazar je za nas koji ga organiziramo i veoma zabavan i sviđa mi se kao prilika za susret s puno ljudi. Već sam tužan što ću jednog dana morati otići odavde", zaključuje naš razgovor Nicola Minasi.