Neizvjesna sudbina
0

'Ničiji' konji na visoravni iznad Livna ničija briga

SRNA
Javna rasprava o nacrtu Odluke o zaštiti divljih konja, koji godinama žive pod vedrim nebom na visoravni Kruzi iznad Livna, nije izazvala veće interesovanje stanovnika ove opštine, pa je i usvajanje odluke kojom bi stalnu brigu o konjima preuzela Opština krajnje neizvjesna.

U javnoj raspravi, koju je inicirao načelnik opštine Luka Čelan, nakon što je 15. oktobra usvojen nacrt Odluke o zaštiti divljih konja, učestvovalo je samo dvadesetak građana, među kojima je bilo i nekoliko bivših vlasnika konja koji su početkom rata pušteni na visoravan Kruzi kako bi preživjeli.

Pomoćnik načelnika za privredu i inspekcijske poslove Fikret Sitnić rekao je novinarima da su  u javnoj raspravi održanoj 4. i 5. novembra naglašena dva glavna problema - utvrđivanje vlasništva na konjima i naknada materijalnih šteta vlasnicima imanja koju konji čine u potrazi za hranom.

Sitnić je rekao da su učesnici u javnoj raspravi bili jedinstveni da konje treba trajno zaštititi, a većina smatra da brigu o njima treba preuzeti Opština jer su "ničiji" konji, kojih na visoravni Kruzi ima oko 300, postali svojevrsna turistička atrakcija. 

Peticiju za zaštitu divljih konja, koja je pokrenuta prošle godine, potpisalo je više od 6.000 građana.