BiH
0

Nicholas M. Hill: Kada su žene uspješne, svi u društvu imaju koristi

Klix.ba
Nicholas Hill (Foto: FENA)
Nicholas Hill (Foto: FENA)
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill čestitao je ženama 8. mart na blogu Američke ambasade.

"Danas je Međunarodni dan žena, dan kada odajemo priznanje posvećenim pojedincima koji predvode napore da se uspostavi rodna jednakost širom svijeta. To je također dan koji nas podsjeća da svi mi, žene i muškarci, imamo odgovornost da otklonimo nejednakost sa kojom se žene još uvijek suočavaju ovdje u Bosni i Hercegovini kao i u mojoj zemlji, Sjedinjenim Državama", napisao je Hill.

Objasnio je da je osnaživanje žena i djevojčica ključni prioritet vanjske politike SAD-a.

"Za nas su činjenice jasne i jednostavne. Brojne studije su pokazale da mala i srednja preduzeća na čijem su čelu žene ubrzavaju ekonomski rast zemlje. Međutim, žene se istovremeno suočavaju sa ogromnim izazovima prilikom pokretanja sopstvenih firmi i pristupanja finansijskim sredstvima kako bi razvili svoje kompanije. Statistika pokazuje da kada se više žena nalazi na liderskim pozicijama, vlasti postaju odgovornije, kompromis se lakše postiže, a stepen korupcije se smanjuje. Pa se ipak u parlamentima nalazi samo 20 posto žena, a svega 10 posto šefova država su žene. Također znamo da i dalje prevelik broj žena i djevojčica postaju žrtve nasilja u porodici. Istovremeno, prevelik broj zlostavljača prolazi nekažnjeno uz samo poneku packu po ruci", istakao je otpravnik poslova Ambasade SAD-a.

On je napisao i da je podrška jednakim pravima za žene jedna od ključnih politika SAD-a u Bosni i Hercegovini.

"Danas sve više liderki zajedno traže jednakost u bh. društvu, a mi ih s ponosom podržavamo u njihovoj borbi. Klub parlamentarki u Federaciji BiH dokaz je da se političari iz svih stranaka mogu ujediniti u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na spol, etničku pripadnost ili političko opredjeljenje. Mlade liderke stiču ključne karakteristike lidera i zahtijevaju veću ulogu unutar svojih stranaka i tako donose nove ideje i pristup u svijet politike. Poduzetnice jasno pokazuju koliko je važan doprinos žena u oblasti privrede i uvode inovativne ideje na tržište i, što je najvažnije, otvaraju nova radna mjesta. Sudinice se bore sa korupcijom, kažnjavaju kriminal i nastoje eliminisati nejednakost na radnom mjestu. Policajke rade sa NVO da bi se otkrile i pomogle žrtve nasilja u porodici, što koristi ne samo ženama, nego i njihovim porodicama i cijelom društvu. Iskreno vjerujemo da kada su žene uspješne, svi u društvu imaju koristi, uključujući muškarce i dječake. Znamo da je rodna jednakost dugoročni cilj koji će zahtijevati posvećenost i energiju od svih nas. Ali ne možemo si priuštiti da odustanemo – ostvarivanje neograničenog potencijala žena nije samo ispravna politika, to je i pametna politika", napisao je Hill.