'Ne interesuje je šta govori opozicija'
0

Ni SDS ne ide na konsultacije kod Željke Cvijanović

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) neće danas učestvovati u konsultacijama s mandatarkom za sastav nove Vlade RS Željkom Cvijanović, jer bi to bilo ponižavajuće s obzirom na njene tvrdnje da je ne interesuje šta govori opozicija, potvrdio je predsjednik SDS Mladen Bosić.

I iz drugih opozicionih stranaka, PDP-a, te Demokratske partije još jučer su potvrdili da, iako su dobili pozive za razgovore, neće danas učestvovati u konsultacijama s mandatarkom zbog njenog dosadašnjeg odnosa prema opoziciji, a posebno nakon izjave da je "ne zanima šta priča opozicija“.

Na konsultacije se jučer nisu odazvali ni predstavnici tri opozicione stranke, NDS-a, SDPBiH i SRSRS-a.

S druge strane, Cvijanović je rekla da je poziv opozicionim strankama u RS upućen u skladu sa dobrim praksama i ustaljenim procedurama, a predstavnici opozicije, dodala je, imaju pravo da ne dođu na sastanak iako su "uredno“ pozvani.

"Smatram da su sve političke partije relevantne da s njima treba razgovarati, a konsultacije se vrše kako bi se došlo da najboljeg mogućeg ekspozea koji ću izložiti u parlamentu RS-a", kazala je mandatarka i dodala da njena uloga “nije da izlazi u susret opoziciji, već da radi na pitanjima koja će donijeti poboljšanje za građane“.

Ona je sinoć obavila razgovore s predstavnicma SDA, koji će danas na Predsjedništvu stranke donijeti konačnu odluku da li će učestvovati u novoj Vladi RS-a.

Kolegij Narodne skupštine RS-a danas će odlučiti o datumu posebne sjednice na kojoj će mandatarka izložiti svoj program i budući sastav Vlade RS-a.

Na današnje konsultacije kod mandatarke idu samo predstavnici Udruženja penzionera RS-a.