BiH
29

Ni SDP neće podržati Dodikov i Čovićev prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati prijedlog SNSD-a i HDZ-a kojim je predviđeno ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić, najavljeni prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića je pokušaj da se od Ustavnog suda BiH napravi novi Dom naroda, jer bi se sve odluke donosile sa najmanje jednim glasom sudije Bošnjaka, Srbina i Hrvata, što je suludo.

"Nijedan sud na svijetu ne odlučuje na takav način, već se svugdje odlučuje većinom glasova suda ili sudskog vijeća. Ako je Dodik iskren u tom svom nastojanju, neka takav oblik glasanja uvede prvo u Ustavni sud RS", rekao je Čengić.

Istakao je da se ovim prijedlogom želi dodatno oslabiti ključna institucija u BiH, kakva je Ustavni sud BiH, koja u perspektivi treba zamijeniti OHR kada on jednog dana bude zatvoren.

"Što se nas u SDP-u tiče, svaka priča o ovoj temi je u ovom trenutku nepotrebna i mi se uopće ne želimo na bilo kakav način baviti tim prijedlozima, osim da ih odbacimo u startu", zaključio je Čengić.

Ovim povodom kontaktirali smo i Demokratsku frontu koja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima pet zastupnika, a iz koje nam je rečeno da će zvaničan stav stranke bit saopćen u srijedu nakon sjednice Predsjedništva DF-a.

Poznato je kako će protiv ovog prijedloga glasati i zastupnici iz reda SDA s obzirom na to da ova stranka smatra kako su rješenja iz SNSD-ovog i HDZ-ovog prijedloga, koja se spominju u medijima, neprihvatljiva.

Iz SDA su jasno poručili da, ako će se već pričati o ukidanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, konačno treba početi razgovarati i o entitetskom glasanju.

Poznato je da će, pored SNSD-a i HDZ-a, i zastupnici iz SDS-a podržati Dodikov i Čovićev prijedlog, a da još uvijek nije poznato kako će se o njemu izjasniti parlamentarci iz SBB-a.

Podsjećamo, prijedlog SNSD i HDZ-a, kojim je predviđeno ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, najvjerovatnije neće biti usvojen. Za implementaciju ovog zakona potrebno je izvršiti izmjene Ustava BiH s obzirom na to da nije moguće propisivati zakonom procedure Ustavnog suda BiH, a da se prije toga ne promijeni Ustav BiH. Za promjene državnog ustava potrebno je osigurati dvije trećine glasova u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.