BiH
0

Ni nakon pet sati od najavljenog termina ne počinje sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
Gotovo ni nakon pet sati od najavljenog termina ne počinje konstitutivna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Većina delegata je došla već u 12 sati.

U međuvremenu, prije gotovo tri sata, Tomislav Martinović, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma, saopćio je da bi sjednica mogla početi ubrzo, a kašnjenje je objasnio time što Apelaciono vijeće Suda BiH treba da odluči o žalbama podnesenim jučer popodne na odluku Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata budućim delegatima.

Potom, podsjetio je Martinović, treba da zasjeda Centralna izborna komisija BiH i ukoliko Sud odbaci žalbe, potvrdi mandate, stiču se uvjeti za konstituiranje Doma.

Zvaničnih obraćanja nakon Martinovićevog više nije bilo, a nezvanične informacije su oprečne - od toga da je Sud navodno donio odluku mada nije poznato kakvu i da bi se CIK mogao ubrzo očitovati, do informacija da se Sud još nije ni izjasnio.

Pošto kasni sjednica Doma naroda, ne održava se ni sjednica novog saziva Predstavničkog doma, najavljena također za danas u istoj skupštinskoj sali.

Predstavnički dom u dvodomnom Parlamentu FBiH konstituiran je 2. decembra 2014. nakon općih oktobarskih izbora održanih u BiH.