Pregledano 300 km
186

Ni današnja opsežna potraga nije rezultirala pronalaskom tijela Aldina Mulića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potraga za tijelom mladića koji je prošle sedmice upao u rijeku Miljacku u sarajevskom naselju Dolac Malta, a u koju je danas bilo uključeno više od 700 učesnika, nažalost nije rezultirala njegovim pronalaskom.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač večeras je izjavila za Fenu da je ovo najveća potraga koja je do sada rađena u BiH za jedom nestalom osobom, te da je danas pregledano nekih 300 kilometara dužine korita rijeka Miljacke i Bosne i dio Lašve.

Po njenim riječima, bilo je više od 700 učesnika u potrazi, oko 50 čamaca, a korišteni su i psi Federalne uprave civilne zaštite i GSS-a u BiH.

Dodala je da je bio angažiran i helikopter Federalnog MUP-a koji je nadlijetao kompletan dio od početka do kraja potrage, te su napravljeni videozapisi koji će biti pregledani.

Kovač ističe da su svi učesnici u potrazi činili sve kako bi se pronašao nastradali mladić.

Po njenim riječima, pokazala se jako dobra saradnja svih ekipa.

"Kolege iz Republičke uprave civilne zaštite, osim što su pomagali na vodi, njihovi pripadnici su radili i u dijelu od Doboja prema Bosanskom Šamcu. Pokazalo se da svi mogu surađivati i biti dio potrage i pomoći u ovakvim situacijama", istaknula je Kovač.

Napomenula je da oni koji nisu danas mogli da učestvuju u potrazi na način da budu uključeni u ekipe koje su vršile potragu na vodi i pored vode, su pomagali na neki drugi način.

Kovač je kazala da će pripadnici Federalne uprave civilne zaštite nastaviti potragu i sutra, ali ne u ovom obimu kakva je bila danas.

Podsjećanja radi, Aldin Mulić (28) nestao je u nabujaloj Miljacki prošle sedmice u noći s utorka na srijedu. Kada je pao u vodu, mladić Irhan Fočo (24) skočio je za njim u namjeri da ga spasi, ali je i on te noći nestao. Njegovo tijelo je nađeno u rijeci Bosni kod Visokog.