Drama u vijećnici
20

Ni danas nema ništa od usvajanja najvažnijeg dokumenta za Mostar

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je prekinuta sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara na kojoj je trebao biti usvojen nametnuti Statut, a potom i njegove izmjene, jer se vijećnici nisu mogli usaglasiti ni oko tema za raspravu, pa tako nije bilo 18 potrebnih ruku za izglasavanje dnevnog reda.

Nakon kraće pauze i konsultacija, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je obavijestio vijećnike da, prema poslovniku, bez usvojenog Dnevnog reda se sjednica ne može nastaviti, a o datumu sazivanja kolegija će, kako je naveo, vijećnici biti naknadno obaviješteni.

Podsjetimo da je Statut Grada Mostara, odnosno usvajanje nametnutog pa njegovo mijenjanje, trebalo biti riješeno u prvom kvartalu rada Gradskog vijeća koje je formirano 5. februara 2021. godine, što je bila i obaveza iz mostarskog sporazuma koji su potpisali SDA i HDZ-a BiH da bi se održali izbori u tom gradu.

Inače, ove godine se navršilo 19 godina od kada je Statut Grada Mostara 15. marta 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, nakon što je produžavao rad povjerenstva koje je trebalo raditi na izmjenama Statuta.

Stranke su uoči historijskih mostarskih izbora govorile kako Statut neće biti problem, ali realnost danas odražava sasvim drugu situaciju, tako da se najvažniji dokument Grada Mostara nakon brojnih pokušaja i političkih previranja, do danas nije usvojio ni izmijenio, a šta će biti danas, ostaje nam vidjeti.

Pored Statuta Grada Mostara, koji je bio deveta od 26. tačaka dnevnog reda, veliku pažnju je izazivala i odluka Grada Mostara da, putem sudske nagodbe, oprosti Elektroprivredi HZHB kamate za milionska dugovanja po sudskim sporovima, zbog neplaćanja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar.

Mostarski vijećnici su trebali danas, među ostalim, raspravljati i o izmjeni i dopuni regulacijskog plana za drugu fazu rekonstrukcije centralne zone, o donošenju regulacijskog plana Tekija, te usvajanju Prijedloga izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana za područje od biskupove glavice, kneza Branimira kralja Petra Krešimira 4. do Partizanskog groblja.

Također se trebalo raspravljati, o usvajanju Nacrta Programa rasporeda javnih garaža, preraspodjeli novčanih sredstava i uvođenju novih pozicija u Budžetu Grada Mostara za 2023. godinu, te o financiranju prijevoza jednodnevnih izleta za predškolski i osnovnoškolski uzrast na području Mostara.

Danas se, između ostalog, trebalo odlučivati i o načinu i kriterijima za stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja, te o adresnom sustavu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima.