Misija OSCE-a u BiH
0

Nezavisnost RAK-a je ključna

FENA
Šef Misije OSCE-a u BiH Gary Robbins, ambasador Kraljevine Švedske -predsjedavajuće Evropskom unijom - Bosse Hedberg i prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Iarochevitch razgovarali su danas s generalnim direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Kemalom Huseinovićem i njegovim saradnicima o situaciji u kojoj se nalazi ova državna institucija.

Saglasili su se da nezavisnost regulatora mora biti garantirana kako bi funkcionirao kao garant napretka u ekonomskom razvoju te kao zaštita slobode izražavanja i slobode medija, koja je od ključne važnosti u svakom demokratskom društvu.

Kako je saopćeno iz RAK-a, predstavnici međunarodne zajednice zaključili su da nesmetano funkcioniranje Agencije podrazumijeva obavljanje njenih zadataka bez političkih utjecaja bilo koje vrste.

Naglašeno je da Zakon o komunikacijama BiH ne zahtijeva dodatna tumačenja, bilo da se radi o dijelu koji se odnosi na regulaciju tržišta elektronskih medija i telekomunikacija ili odredbama koje se odnose na operativno funkcioniranje Agencije.

Nezavisnost Agencije je ključna. Regulator koji bi bio pod kontrolom bilo kojeg političkog centra gubi svoj kredibilitet, istaknuto je na sastanku.